Becurile cu filament se întorc: MIT a găsit soluția de a la face mai eficiente decât cele LED

2

Nu știm voi cum sunteți, dar pentru noi, lumina rece a becurilor care funcționează pe sistem LED nu e cea mai plăcută din lume. Din 2005, de când Brazilia și Venezuela au scos din circulație becurile incandescente, respectiv din 2009, când UE, Elveția și Australia au făcut același pas, încurajând alternative mai economice din punct de vedere energetic, mulți consumatori au dus dorul luminii calde, emanate de becurile incandescente. O veste bună pentru aceștia vine din partea MIT, care a anunțat că a găsit soluția pentru a face becurile incandescente mai eficiente: să îmbrace filamentul într-o structură de cristal.

Cercetătorii de la MIT au arătat că, îmbrăcând filamentul becurilor cu o structură specială de cristal, pot recupera energia care, în mod normal, se pierde prin căldură. Această tehnică este numită ”reciclarea luminii”, atâta timp cât energia care s-ar irosi este redirecționată spre filament, unde poate genera lumină suplimentară.

În mod normal, un bec convențional are o eficiență de doar 5%, în vreme ce 95% din energie se pierde în atmosferă. Un bec fluorescent sau cu sistem LED atinge o eficiență energetică de 14%, iar cercetătorii spun că noul bec, realizat prin ”reciclarea luminii” va putea ajunge la o eficiență de 40%.

Un alt avantaj al becurilor incandescente este lumina caldă: aceste becuri au un ”index de redare a culorii” de 100, acest lucru însemnând că redau nuanțele obiectelor, așa cum sunt percepute în lumina naturală. Cele mai performante becuri LED sau fluorescente nu reușesc să depășească valoarea de 80, majoritatea atingând valori mult mai mici. Prin noua tehnologie propusă de MIT, ”dispozitivul atinge o redare aproape ideală a culorilor”.

Unele dintre primele becuri incadescente au fost inventate de britanicul Joseph Swan, în 1878, dar cel care a patentat acest tip de bec a fost Thomas Edison. Cu toate acestea, istoricii menționează alți 22 de inventatori care i-au precedat pe cei doi care au testat terenul. Cu toate acestea, varianta lui Edison a câștigat teren, datorită unei eficiențe sporite, obținută prin trei factori: un material incandescent de calitate mai bună, obținerea unui vid mai ridicat și o rezistență mai sporită. Becul incandescent funcționează prin încălzirea unui filament foarte subțire, până la temperaturi de circa 2.700 de grade Celsius. Filamentul emite o radiație specială, un spectru larg de lumină ce conferă o redare fidelă a culorilor din jur.

Sursa: The Telegraph


2 comentarii

 1. Cum? ”Lumina rece a becurilor care funcționează pe sistem LED”? Dar de ce nu optati pentru lumina calda a becurilor cu LED? Exista temperatura de culoare de 2700 K, adica lumina calda, la fel ca cea a becurilor incandescente.

  In general, producatorii de LED-uri obtin lumina alba la temperaturi intre 2700K si 10.000K (K=Kelvin).

  Mai cititi!

 2. Articolul are mai multe deficiente:
  1. Exista becuri LED si CFL cu lumina calda (2700 K) si chiar se gasesc usor.
  2. Exista becuri LED cu indicele de redare a culorilor de 98.
  3. La ora actuala, randamentul maxim al becurilor cu filament de la MIT a ajuns la maximum 6,6%. Pana o sa ajunga la 40% s-ar putea sa apara surse de lumina mai eficiente (poate chiar din clasa LED sau OLED)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger