Becul care arde de 113 ani

0

Becul Centennial Light-Bulb, aflat într-o unitate de pompieri din Livermore, California, SUA, este aprins (aproape) non-stop din anul 1901 încoace. Data exactă la care a fost pornit becul nu se cunoaşte, dar, convenţional, este celebrată pe 18 iunie, scrie Oddity Central.

 

 

Din 1901, becul a fost aprins 24 de ore din 24, aruncând o luminiţă slabă într-o încăpere cu maşini de pompieri şi diverse echipamente specifice luptei împotriva incendiilor. În cei 113 ani de când a fost pornit, becul s-a stins numai din cauza căderilor de curent, de câteva ori şi, pe lângă aceste situaţii, o dată în anul 1976 (când a fost mutat dintr-o unitate în alta) şi o dată în anul 2013, când a fost oprit pentru aproape zece ore. Acum aproape 40 de ani, când a fost mutat, oamenii s-au purtat cu extrem de multă grijă cu becul, ca să nu îl spargă: nici măcar nu l-au deşurubat, ci l-au dus cu tot cu o parte din cablu, cu escortă a poliţiei şi cu pompierii alături. Toată aventura a durat 22 de minute, după care becul a fost din nou pornit.

Ce anume a făcut ca acest bec să fie atât de special, de longeviv? Se pare că secretul stă în componentele lui. Filamentul este de opt ori mai gros decât cel al unui bec modern şi este, totodată, un semiconductor, cel mai probabil făcut din carbon. Dar, chiar ştiind aceste lucruri, oamenii de ştiinţă nu reuşesc să explice pe deplin capacitatea uluitoare de funcţionare îndelungată a becului. Astfel că au ajuns să îl numească “unic în lume”. Becul are locul său binemeritat în Cartea Recordurilor (cel mai longeviv bec din lume) şi stârneşte un interes atât de mare în rândul oamenilor, încât unitatea de pompieri unde se află are o cameră video instalată în apropierea lui, care transmite imagini proaspete din zece în zece secunde. De când s-a început transmisia axată pe becul longeviv, trei camere video şi o unitate UPS au cedat. Becul funcţionează în continuare.

 

Surse şi foto: Livescience, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Cel mai vechi mesaj în sticlă a plutit pe mare 97 de ani

România în Cartea Recordurilor: de la gimnastică la cel mai bogat om din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger