Bebeluşilor le place Picasso

0

Vreţi să decoraţi camera copilului şi n-aveţi idei? Încercaţi cu reproduceri după Picasso.

„Pentru bebeluşi, spune psihologul Trix Cacchione de la Universitatea din Zurich, un tablou e doar o serie de modele vizuale, iar unele modele le plac mai mult decît altele”.

Echipa lui Cacchione a testat, în 5 experimente consecutive, preferinţele artistice ale bebeluşilor pe un grup de 24 de copii cu vîrste cuprinse între 269 şi 332 de zile. Unor bebeluşi li s-au arătat lucrări de Picasso, altora tablouri de Monet. Imediat după aceea, li s-au arătat, puse unul lîngă altul, lucrări de Monet şi lucrări de Picasso. Cei care priviseră înainte Monet, s-au uitat acum la Picasso, iar celor cărora li s-au arătat lucrări de Picasso înainte, privirea le-a fost instantaneu furată tot de Picasso.

Bebeluşilor le-au fost prezentate şi imagini cu culori şi contraste mai puţin intense, inclusiv unele alb-negru. Preferinţele micuţilor au fost de fiecare dată aceleaşi. „Picasso lucrează cu contraste accentuate ale luminozităţii, iar variaţiile de lumină sunt informaţiile esenţiale, de bază, ale oricărei imagini, au explicat psihologii elveţieni. E posibil ca bebeluşilor să le placă Picasso pentru că e mai uşor de procesat şi oferă cea mai mare stimulare sistemului lor vizual aflat încă în dezvoltare”.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger