Bebelușii își recunosc emoțiile între ei

0

Vă mai amintiți de clipul cu bebelușii care comunică într-o limbă numai a lor? Psihologii ne spun acum că bebelușii își recunosc unii altora emoțiile încă de la vîrsta de 5 luni.

Psihologul Ross Flom e renumit pentru un studiu al său despre abilitatea bebelușilor de a înțelege stările cîinilor și ale maimuțelor și sensibilitatea lor la muzica clasică. ‘

Recent, Flom a analizat capacitatea copiilor mici de a recunoaște emoțiile altora.

Bebeluții nu pot verbaliza cînd le e foame sau cînd sînt obosiți, așa că primul mijloc de comunicare al lor e prin afecte sau emoții, spune Flom. Nu e deci surprinzător că de foarte devreme aceștia învață să recunoască schimbări ale afectelor.

În cadrul studiului, bebelușii au fost așezați în fața a două monitoare. Unul arăta un bebeluș fericit, zîmbitor, celălalt un bebeluș trist, încruntat. Cînd s-a auzit în difuzoare un al treilea bebeluș, emițînd sunete fericite, micul subiect al studiului s-a uitat la monitorul cu bebelușul fericit și l-a privit mai mult timp. Același lucru s-a întîmplat cînd din difuzoare s-a auzit vocea unui bebeluș supărat – subiectul s-a uitat la monitorul cu al doilea copil. Vocile nu erau sincronizate cu mișcările buzelor de pe monitoare.

Următorul studiu al lui Flom va fi făcut pe copii și mai mici de 5 luni, pentru a stabili exact vîrsta de la care începe recunoașterea emoțiilor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger