Dezvoltarea fetusului într-o ființă umană completă este un proces lung, iar cercetătorii au descoperit că bebelușii sughiță, înghit, se întind și chiar cască în burta mamei. Studierea unor ecografii 4D a 15 fetuși sănătoși arată că, pe parcursul dezvoltării, căscatul este frecvent.
Cercetătorii au bănuit și în trecut că e posibil ca bebelușii să caște în burta mamei, dar scepticii au susținut că e doar un gest de deschidere și întindere a gurii copiilor în curs de dezvoltare. Nadja Reissland de la Universitatea din Durham este cea care a realizat studiul și a făcut clar diferența între căscat și pur și simpla deschidere a gurii în funcție de cât de îndelungat era gestul.
Încă nu e clară, însă, importanța căscatului, dar studiul sugerează că ar fi o legătură cu dezvoltarea copilului și oferă indicații privind sănătatea fetusului. Cercetătoarea spune că spre deosebire de cazul nostru, fetușii nu cască pentru că le e somn, iar căscatul nu este molipsitor în cazul lor. Prin urmare, gestul ar avea de-a face cu dezvoltarea creierului.
Studiul a fost realizat pe opt fetițe și șapte băieței cu vârste între 24 și 36 de săptămâni. Cercetătorii au observat că gestul scade în frecvență după 28 de săptămâni,d ar nu există o diferență semnificativă între fete și băieți privind căscatul.
Sursa: Reuters