Bayer, obligată să plătească despăgubiri de sute de milioane de dolari unui bolnav de cancer care a folosit erbicidul companiei

0

Dewayne Johnson, grădinarul unei școli din California, a primit un verdict favorabil în procesul împotriva gigantului Bayer care deține compania Monsanto, deținătoarea erbicidului glifosat.  El a susținut că boala de care suferă este cauzată de expunerea repetată la erbicidele folosite. Grupul a negat acuzațiile referitoare la faptul că substanța glifosat, care se regăsește în mai multe erbicide, este cancerigenă.

În urma verdictul dat vineri de către un judecător din California, Monsanto, gigantul din industria agricolă care a fost achiziționat recent de Bayer, trebuie să plătească 289 de milioane de dolari daune unui bărbat care susține că erbicidul comercializat de aceștia i-a provocat cancer.

Grupul din indsutria farmaceutică Bayer a finalizat achiziția de 66 miliarde de dolari în luna iunie a acestui an.

Un purtător de cuvânt al Bayer a declarat pentru BBC că cele două companii operează independent si că ”se bazează pe dovezile științifice, pe concluziile autorităților de reglementare din toată lumea și pe mulți ani de experiență, atunci când afirmă că glifosatul este sigur și nu produce cancer atunci când este utilizat conform etichetei”.

Procesul finalizat vineri a fost primul care a intrat într-o curte de judecată pe baza reclamațiilor referitoare la legatura dintre glifosat și cancer.

Reclamantul, grădinarul Dewayne Johnson, a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin în 2014. Avocații săi au menționat că folosea în mod regulat erbicidul RangerPro când lucra la o școală din Benicia, California.

Reclamația sa e una dintre cele 5.000 de pe teritoriul Statelor Unite.

Glifosatul este unul din cele mai utilizate erbicide din lume, iar verdictul dat în California ar putea încuraja apariția a sute de alte reclamații împotriva Monsanto.

Compania și-a declarat intenția de a face apel.

Procesul ingrijitorului

Jurații au ajuns vineri la concluzia că Monsanto a acționat malițios și că erbicidele sale au contribuit substanțial la agravarea bolii lui Johnson.

După un proces de 8 săptămâni, jurații au decis că Monsanto trebuie să plătească 250 milioanede dolari pentru daune, împreună cu alte costuri care în total ating suma de 290 de milioane de dolari.

”Jurații au luat o decizie greșită”, a declarat Scott Partridge, vicepreședintele companiei, la ieșirea din tribunalul din San Francisco.

”Decizia de astăzi nu schimbă cu nimic faptul că mai mult de 800 de studii știinfice și recenzii – și concluzii ale Agenției de Protecție a Mediului, Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite și alte autorități de reglementare din lume – sprijină idea că glifosatul nu provoacă cancer și că nu a provocat cancerul domnului Johnson”, a declarat compania într-un comunicat de presă.

Despre glifosat

Glifosatul a fost introdus de Monsanto în 1974, dar acum e prezent în erbicidele mai multor producători. În Statele Unite mai mult de 750 de produse conțin glifosat.

În 2015 Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale de Sănatate a concluzionat că glifosatul e ”probabil cancerigen pentru oameni”. Cu toate astea, Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite susține că este un produs sigur dacă este folosit cu atenție.

Anul trecut în noiembrie țările din Uniunea Europeană au votat pentru reînnoirea licenței de folosire a glifosatului, în ciuda campaniilor care cereau interzicerea acestuia.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger