Băuturile energizante, un pericol pentru sănătatea copiilor mici

0

Pediatrul Steven Lipshultz atrage atenţia asupra pericolelor băuturilor energizante în cazul copiilor mici, un aspect de care a devenit interesat după ce a fost nevoit să trateze tot mai mulţi copii care se îmbolnăveau după ce consumau astfel de produse, scrie TreeHugger. Datele oferite de American Association of Poison Control Centers i-au relevat faptul că sunt mulţi copii sub vârsta de şase ani care, într-un fel sau altul, ajung să consume băuturi energizante.

 

 

“Aceste băuturi sunt un pericol pentru copii”, spune medicul, şef al secţiei de pediatrie la Spitalul de Copii din Detroit. El a analizat rapoarte extinse pe durata a trei ani, din 2010 până în 2013, cu date despre cazuri de intoxicare; în total, a analizat 5.156 de cazuri în care erau implicate băuturi energizante şi în 40% din aceste cazuri era vorba de copii mici (care consumaseră neintenţionat sau fuseseră expuşi la băuturi energizante). Însă nu toţi părinţii sună centrele specializate în cazuri de intoxicaţie după ce copiii lor consumă băuturi energizante; astfel, datele înregistrate pot fi mai puţine decât în realitate.

Unele băuturi energizante conţin şi de patru ori mai multă cofeină decât o cană cu cafea. O supradoză de cofeină are efecte adverse serioase asupra sănătăţii unui copil mic – aritmie, crize, ameţeli etc. Iar unele dintre celelalte ingrediente ale acestor băuturi nu au fost niciodată testate în privinţa efectului asupra copiilor sau nu au fost testate în combinaţie cu cofeina, susţine medicul pediatru citat. El solicită o schimbare a politicii de etichetare a băuturilor energizante: etichetele ar trebui să conţină mai multe informaţii despre conţinutul de cofeină, crede Lipshultz. Totodată, susţine pediatrul, este nevoie ca părinţii (şi adulţii, în general) să aibă grijă ca astfel de băuturi să nu ajungă pe mâna copiilor.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 

Puteţi citi şi:

Red Bull, dat în judecată

Alcoolul şi băuturile energizante, o combinaţie periculoasă

Băuturile energizante clătesc dinţii cu acid


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger