Băuturile energizante clătesc dinţii cu acid

0

Într-un studiu publicat în jurnalul General Dentistry, cercetătorii au analizat pentru prima oară efectele băuturilor energizante asupra dinţilor. Acestea conţin adesea cantităţi ridicate de acid citric, un conservant ce sporeşte aroma şi durata de viaţă pe raft a produselor, însă distruge smalţul dinţilor, care devin mai sensibili la carii.

 

Flickr/Fristle

 

Pentru a măsura modul în care aceste băuturi afectează dinţii, oamenii de ştiinţă au analizat nivelul de fluoruri, pH-ul şi aşa-numita “aciditate titrabilă” (pentru a afla timpul în care saliva neutralizează acidul din gură) din 13 băuturi sportive şi 9 energizante, printre care se numărau celebrele băuturi Gatorade şi Red Bull, informează NPR. Apoi au măsurat cantitatea de smalţ îndepărtată de aceste băuturi, după ce au înmuiat în prealabil câţiva molari în ele, timp de 15 minute, şi au adăugat pe urmă salivă artificială timp de două ore.

Experimentul a fost repetat de patru ori pe zi timp de cinci zile, iar oamenii de ştiinţă au descoperit că ambele tipuri de băuturi au dus la pierderi de smalţ, deşi energizantele s-au dovedit a fi mai nocive. Producătorii acestor băuturi nu sunt obligaţi să declare pe etichetă cantitatea exactă de acid citric, iar Asociaţia Americană a Producătorilor de Băuturi (ABA) spune că băuturile nu pot fi învinuite pentru pagubele provocate dinţilor: “Ştiinţa ne spune că sensibilitatea individuală la carii şi la erodarea dinţilor variază în funcţie de igiena dentară a unei persoane, de stilul de viaţă, de regimul alimentar şi de conformaţia genetică”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger