Bauturile carbogazoase dulci, risc si pentru pancreas

0

Cariile sunt doar un efect minor al consumului de zahar si de bauturi racoritoare, acestea din urma contribuind semnificativ la cresterea numarului cazurilor de cancer pancreatic, arata un recent studiu. Specialistii apreciaza ca un consum ridicat de fructoza si zaharoza reprezinta un important factor de risc pentru sanatate, relateaza Daily Mail.

O cercetare efectuata la Universitatea Georgetown din Statele Unite a relevat ca persoanele care beau mai mult de doua bauturi carbogazoase dulci pe saptamana prezinta un risc dublu de aparitie a cancerului pancreatic. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 60.000 de persoane din Singapore, intr-un interval de 14 ani.

La concluzii asemanatoare au ajuns si expertii de la Universitatea East Anglia, care au monitorizat 25.000 de adulti britanici, de-a lungul a 16 ani, si care au constatat ca persoanele care consuma zilnic multa zaharoza prezinta un risc major (dublu fata de normal) de dezvoltare a cancerului pancratic.

Cercetatorii nu au aflat deocamdata care este explicatia din spatele acestor constatari, una dintre ipoteze fiind ca excesul de zaharoza provoaca aparitia cancerului pancreatic prin cresterea productiei de insulina (o substanta sintetizata de pancreas care are rolul de a scadea concentratia zaharului din sange, dupa fiecare masa).

Descoperirea a fost validata de un al treilea studiu, realizat pe 160.000 de persoane, in cadrul Universitatii din Hawaii, care a aratat ca un consum ridicat de fructoza (care se gaseste in fructe, legume sau miere) si zaharoza duce la o crestere cu 35 la suta a riscului aparitiei cancerului pancreatic.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger