Bătrânii miros mai bine decât tinerii

0

Deși e răspândită opinia potrivit căreia persoanele mai în vârstă au un miros specific, considerat mai puțin plăcut, un experiment publicat în PlOS One arată că lucrurile stau fix pe dos. Mirosul vârstnicilor a fost catalogat drept mai puțin pregnant și mult mai ademenitor decât cel al persoanelor tinere. Acesta este primul studiu care corelează vârsta și emisiile olfactive.

Cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia au rugat 41 de voluntari, cu vârste cuprinse între 20 și 95 de ani, să petreacă cinci nopți dormind în același tricou, unde aveau amplasat la subraț un burete absorbant. Un alt grup de subiecți a fost rugat să evalueze mirosurile întipărite în acești bureți, în funcție de plăcerea sau neplăcerea create.

Concluziile au arătat că mirosul persoanelor cu vârste între 75 și 95 de ani a fost descris ca fiind mai puțin intens și mai plăcut decât cel al tinerilor sau al celor de vârstă mijlocie. Cele mai neplăcute mirosuri au fost desemnate cele provenind de la bărbații între 45 și 55 de ani. Pe de altă parte, mirosul femeilor din aceeași categorie de vârstă a surclasat, la nivelul plăcerii, toate celelalte categorii. Per ansamblu, rezultatele arată că bărbații miros mai puțin plăcut decât femeile, însă această diferență dispare odată cu vârsta, datorită schimbărilor hormonale care intervin la bărbați spre bătrânețe. Altfel spus, ”pe măsură ce îmbătrânim, mirosim din ce în ce mai mult ca femeile,” arată studiul citat.

 

Sursa: PgysOrg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger