Batman, Batman, dar şi fizica are un cuvânt de spus

0

Eroul animat, transformat în personaj al filmelor de acţiune moderne, purtător de mască şi deţinător de Batmobil, ar putea zbura, teoretic, cu ajutorul mantiei sale, dar, şi dacă ar face-o, la aterizare s-ar zdrobi de pământ. Aceasta este concluzia ştiinţifică prezentată de un grup de studenţi britanici, specialişti în fizică, după calcule serioase privind acţiunile înaripate ale lui Batman.

 

 

Pentru fanii seriei Batman, vestea nu este, probabil, una bună, dar autorii lucrării s-au gândit să facă puţină lumină pe terenul cascadoriilor puse în cârca personajului. Cei patru studenţi autori ai lucrării studiază la Universitatea Leicester şi au analizat foarte atent dacă zborul şi aterizarea eroului care luptă împotriva criminalităţii ar fi, în realitate, posibile. Concluzia lor este că, şi dacă Batman ar putea să zboare, folosindu-se de mantia pe care o poartă în filmul din 2005, „Batman Begins”, aterizarea lui ar însemna moarte sigură şi nu ar fi, în niciun caz, atât de lină precum o prezintă filmul. „Dacă Batman ar vrea să supravieţuiască aterizării, i-ar trebui o mantie mult mai mare. Sau, dacă preferă să îşi păstreze intact stilul vestimentar, atunci să opteze pentru nişte soluţii cu propulsie activă”, recomandă David Marshall (22 de ani), masterand în fizică, unul din cei patru autori ai ineditei cercetări.

Cei patru studenţi au realizat lucrarea intitulată „Traiectoria căderii lui Batman” în care au demonstrat, prin calcule destul de simple, că, dacă acesta ar sări de pe o clădire înaltă de 150 de metri, deschiderea aripilor mantiei pe care o poartă, de 4,7 metri, i-ar permite să planeze pentru 350 de metri; însă, în aceste condiţii, eroul ar atinge viteza de 109 km pe oră, înainte de a lovi solul, iar un impact la această viteză ar fi, fără îndoială, fatal. Lucrarea celor patru studenţi a fost publicată la scurt timp înainte de lansarea, în cinematografe, a peliculei „Batman – The Dark Knight Rises” (filmul va rula începând cu sfârşitul lunii iulie), iar cei patru autori, cu ironia specific britanică, i-au sugerat „eroului înaripat” (sau regizorilor cascadoriilor sale) să meargă la cumpărături pentru o matie mai mare, dacă vrea să fie credibil când vine vorba de cascadorii aeriene.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger