Bătălia toxinelor letale în dieta şopârlelor australiene

0

Ar putea suna ca fabulă – broasca, şopârla şi iarba – dar este doar o realitate biologică descoperită de oamenii de ştiinţă australieni, care i-a uimit şi pe ei: broaştele râioase otrăvitoare au fost un pericol serios pentru diverse specii de şopârle din Australia, dar acum se pare că o plantă (tot otrăvitoare) vine în ajutorul reptilelor, oferindu-le imunitate faţă de toxina broaştelor.

 

Broaştele râioase otrăvitoare au fost introduse în Australia în anul 1935 şi, de atunci, au ucis multe animale din specii variate, native australiene, precum crocodili, şopârle cu limbă albastră sau quol (carnivor marsupial). Animalele care se hrănesc cu acest tip de broaşte cad victime unei toxine produse de amfibieni, letală, numită bufadienolid. În partea estică a Australiei, însă, oamenii de ştiinţă au remarcat că, deşi se hrănesc cu astfel de broaşte, şopârlele reuşesc să supravieţuiască toxinei ucigaşe, iar motivul este unul cât se poate de … verde. Mai exact, o specie (şi ea invazivă) de plantă ornamentală, care provine din Madagascar şi este numită „mother of millions”.

Această plantă a intrat în dieta şopârlelor şi, potrivit analizelor făcute de biologi, floarea ei conţine o otravă similară celei produse de broaştele râioase. Rick Shine, de la Universitatea Sydney, crede că acele şopârle care au dobândit imunitate la toxina produsă de plantă pot lupta şi cu toxina produsă de broaştele râioase. Altfel spus, dieta deja bazată pe o otravă le ajută să facă faţă unei alte substanţe de acest gen, aceasta este teoria omului de ştiinţă. Echipa lui Shine a capturat 75 de şopârle din zone în care se regăseau fie doar planta, fie doar broaştele, fie ambele, fie niciuna din cele două specii de dietă, realizând teste care, în final, au demonstrat că şopârlele din zone în care aveau planta la dispoziţie ca hrană au fost mai puţin afectate de otrava broaştelor decât celelalte.

Planta care salvează şopârlele a apărut în Australia de aproximativ 70 de ani, ceea ce, spun specialiştii, arată că reptilele au dobândit foarte repede imunitate faţă de toxina conţinută de aceasta. Noile generaţii de şopârle apărute după ce planta a intrat în dieta speciei au primit genetic imunitatea la otrava plantei. Biologii susţin că este mai mult decât surprinzător ca o specie de şopârle a reuşit să îşi modifice genetica într-o perioadă atât de scurtă, în termeni evolutivi. Dar evidenţa este sub ochii noştri, au conchis cercetătorii, care nu văd o altă explicaţie posibilă pentru imunitatea şopârlelor de pe costa estică a Australiei faţă de micile şi atât de otrăvitoarele broaşte râioase.

 

Sursa: NewScientist

Foto: Travis Child

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger