Bătălia pentru resursele din regiunea arctică

1

Lupta pentru combustibilii fosili din zona arctică este în plină desfăşurare, mai ales în contextul schimbărilor climatice care duc la încălzirea regiunii şi topirea gheţurilor, fapt care va uşura misiunea celor interesaţi de a extrage petrol de acolo (mai ales pe durata verii, spre exemplu, când se preconizează că apele arctice nu vor mai fi deloc acoperite de gheţuri).

 

 

Bătălia se dă între opt naţiuni, interesate să obţină cât mai multe drepturi în regiune şi să fixeze graniţe, interesul financiar direct fiind uriaş, mai ales dată fiind creşterea continuă a preţului petrolului. Potrivit unei estimări a U.S. Geological Survey, în regiunea arctică se află 13% din rezervele încă nedescoperite de petrol ale lumii şi 30% din cele de gaze naturale, în aceeaşi stare. Rutele de navigaţie ar putea fi deschise în mod regulat în Oceanul Arctic până în 2030, pentru că temperaturile tot mai mari vor topi gheţurile, arată o analiză a unei comisii specializate, realizată la solicitarea forţelor navale americane. În timp ce oamenii de ştiinţă şi statele dezbat ce măsuri ar trebui luate pentru a preveni topirea gheţurilor şi pentru a proteja regiunea arctică, operaţiuni militare (catalogate drept “exerciţii”) sunt desfăşurate în nordul îndepărtat de către statele interesate.

Mai exact, aceste state sunt: Rusia, Canada, SUA, Norvegia, Danemarca, Islanda, Suedia şi Finlanda. Dar, pe lângă ele, şi state non-arctice, precum Franţa, şi-au exprimat dorinţa de a efectua operaţiuni militare în nord, iar autorii de la Huffington Post consideră că este doar o chestiune de timp până când prezenţa militară în regiunea arctică va însemna, de fapt, paza unor pretenţii teritoriale. Nu vom avea un război în nord, ne asigură publicaţia citată, dar, poate, un nou conflict de tip „război rece” nu este departe, doar că va fi strict în sens economic. Cele mai mari interese în zonă le au Rusia, Canada şi SUA, între Rusia s-a impus ca fiind cea mai agresivă prezenţă în regiune.

 

Sursa: TreeHugger, Huffington Post

Foto: TreeHugger / CC BY 2.0

 


Un comentariu

  1. Pingback: Cel mai mare spărgător de gheață nuclear | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger