Europenii şi americanii cred că l-au văzut pe Higgs

3

Oamenii de ştiinţă din SUA au anunţat ieri că s-ar putea să fi detectat bozonul Higgs, unitatea subatomică botezată “Particula lui Dumnezeu” despre care se spune că ar înzestra cu masă toate celelalte particule. Anunţul a venit la două zile după ce rivalii din Elveţia (CERN) au susţinut la rândul lor că ar fi depistat în premieră bozonul.

Deşi cercetătorii de la Fermilab, Illinois, nu sunt la fel de cunoscuţi precum competitorii lor de la CERN, care au dat naştere unor previziuni apocaliptice o dată cu pornirea accelaratorului de particule Large Hadron Collider în 2008, au şi ei propria versiune a dispozitivului de 10 miliarde de dolari din Elveţia, cunoscută sub numele de Tevatron. Acesta, la fel ca şi omologul său de la CERN, accelerează raze de protoni şi antiprotoni în tuneluri circulare şi la viteze ameţitoare pentru a obţine coliziuni încărcate cu multă energie între particule, proces prin care, cred ei, ar urma să mijească bozonul Higgs – elementul-cheie ce lipseşte din Modelul Standard al fizicii particulelor. Acesta ar urma să explice de ce unele elemente din univers au masă, în timp ce altele, precum lumina, nu au.

Vineri, CERN a anunţat că s-ar putea să fi depistat primele semne ce atestă existenţa Particulei lui Dumnezeu, scrie The Independent, rezultate similare, dar nu la fel de vehemente, fiind anunţate ieri şi de Fermilab. Cu toate acestea, verificarea rezultatelor ar urma să dureze în jur de o lună. Deocamdată, cercetătorii se mulţumesc să spună că ceea ce au văzut ar putea fi doar indicii ale prezenţei bozonului, semne ce ar putea fi eliminate o dată cu filtrarea datelor. Însă rezultatele similare comunicate de cercetătorii europeni şi americani oferă reasigurări că Modelul Standard este corect, mai scrie publicaţia britanică, şi că nu s-au cheltuit în van miliarde de dolari. Vestea îl încântă cu siguranţă şi pe Peter Higgs, care are acum peste 80 de ani şi care a propus existenţa bozonului la jumătatea vieţii sale, fără a fi luat însă în serios.

Foto: O simulare pe computer ce înfăţişează apariţia bozonului Higgs/CERN

 


3 comentarii

 1. …Ogni sapienza viene dal Signore ed è sempre con Lui.

  La sabbia del Mare, le gocce della Pioggia e i giorni del Mondo chi potrà contarli? L’Altezza del Cielo, l’Estensione della Terra, la profondità dell’Abisso chi potrà esplorarle?

  Prima di ogni cosa fu creata la Sapienza e la saggia prudenza è da sempre.
  A chi fu rivelata la radice della Sapienza? Chi conosce i suoi disegni?

  Uno solo è sapiente, molto terribile, seduto sopra il Trono.
  Il Signore ha creato la Sapienza; l’ha vista e l’ha misurata, l’ha diffusa su tutte le sue opere, su ogni mortale, secondo la Sua Generosità, la elargì a quanti lo amano.

 2. Particule, nu elemente. Elemente = Hidrogen, Heliu, etc. Au masa. Particule = proton, neutron, electron, foton. Au si n-au masa. Fotonul are masa de repaus nula.

  Oamenii de stiinta cauta particula Higgs cu masa cuprinsa intre 114 si 140 GeV, detectabila doar sub forma de energie in exces rezultata in urma coliziunilor altor particule. Deocamdata rezultatele sunt cu probabilitate de 95%. Ca sa se confirme ceva trebuie probabilitate de 99.99994%. Probabil va mai dura cateva luni sau un an pana vor avea un raspuns concret (da sau nu).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger