Basistul de la Nirvana propune un nou sistem electoral în SUA

0

Basistul şi co-fondatorul formaţiei Nirvana, Krist Novoselic, care a schimbat grunge-ul pe politică, încearcă să-i convingă pe americani să treacă la un sistem de vot preferenţial cunoscut sub numele de ranked choice voting (RCV). Novoselic are un istoric al presiunilor legislative cu rădăcini în anii ’90, când încă sărea cu bassul lângă Kurt Cobain şi citea despre sistemul electoral pe care îl propune acum.

Cum funcţionează RCV: în loc să treacă prin alegeri primare urmate de alegeri generale, toţi candidaţii trec printr-o singură rundă de alegeri. Votanţii îi clasează pe principalii favoriţi în ordinea preferinţelor, după care voturile trec prin mai multe runde, eliminatorii pentru candidaţi. Grist.org, care i-a luat un interviu fostului basist american pe această temă, oferă un exemplu pornind de la alegerile prezidenţiale din 2000, cu trei candidaţi preferaţi. Să zicem că Ralph Nader ar fi prima opţiune, urmat de Al Gore şi Mickey Mouse. Fiecare buletin de vot este numărat ca vot în favoarea principalului ales.

Candidatul care se alege cu cele mai puţine voturi în urma numărării este eliminat după prima rundă, iar voturile sunt redistribuite. Cei care l-au ales ca primă opţiune pe candidatul eliminat îşi vor susţine a doua alegere în runda următoare. Mai exact, dacă un votant a ales Nader-Gore-Mickey, iar Nader a primit cele mai puţine voturi în cadrul primei runde, atunci Gore se va bucura de vot în cadrul rundei următoare. La final câştigă candidatul cu cele mai multe voturi. În teorie, acest sistem le oferă mai multe şanse candidaţilor terţi (Mickey Mouse în acest caz), din afara taberei democraţilor şi a republicanilor.

Citiţi mai departe pe Grist de ce crede Novoselic, student în ştiinţe sociale la Washington State University, că acest sistem electoral este benefic. Se pare că el ar extinde dialogurile de campanie, ar îmblânzi luptele partizane şi ar da voce unor probleme de mediu marginalizate pe scena politică.

Foto: Flickr/davidjlee

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger