Băsescu și serviciul de descrâncenare

10

Toată agitaţia cu Raed Arafat versus Traian Băsescu este un lucru bun. Mă bucur că Raed Arafat nu mai are un ștat de plată semnat de Guvernul României și că Traian Băsescu a intrat în direct la Realitatea. Nu mă pot pronunța pe textul proiectului de lege, pentru că aş fi un mic impostor. Dar aș putea să reclam lipsa unui studiu de impact. Legea vizează reorganizarea sistemului de sănătate. Nu este o modificare minoră, este o ditamai reorganizarea. Tocmai lipsa unui studiu de impact sugerează lipsa unui raționament dus până la capăt.

de Irina Zamfirescu

Despre Raed Arafat s-a scris mult. Și nu de azi, de ieri. Portetrizat precum un erou național importat, Arafat pare unul dintre cetățenii cei mai implicați, la propriu, în amplul proces de să trăim bine. Am tresărit când a fost numit subsecretar de stat – inițial am gândit mişcarea în termeni de marketing politic: păi na, dacă poporul are încredere în Arafat, nu o da bine la imaginea lui Băsescu să îl aibă de-a dreapta? Ulterior nu mi-a mai păsat – am avut un sentiment de confort: aveam certitudinea a cel puțin unui om competent printre ei. Competența lui este evidentă și emană din funcționearea impecabilă a SMURD-ului.

SMURD este un fel de instituție de stat – birocratic apare în registrele contabile la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Primul indiciu privind competenţa lui Arafat este Fundația SMURD. Pentru că planurile lui pentru acest serviciu nu puteau fi acoperite de bugetele limitate de la stat, a înființat această fundație menită să suplimenteze veniturile SMURD. Raționamentul pare unul axiomatic: într-adevăr, serviciul de urgență este de interes public. Este evident că cetățenii vor să investească în astfel de servicii. Doar că la fel de universal valabilă este și neîncrederea noastră în personalul medical. Pentru gărzile din spitalele municipale există mereu suspiciunea şpăgilor. (Tocmai de-aceea a înflorit sistemul privat de sănătate.) Și totuși se pare că SMURD-ul, prin oamenii lui în teren, nu își lărgește hâd buzunarul în fața pacientului. Pacientul rămâne pacient și nu se transformă, ca în multe dintre unitățile medicale de stat, în clienți. Dovada o găsim în raportul de activitate al SMURD-ului din 2011, unde scrie negru pe alb că banii primiți prin campania 2% au crescut cu 86% față de anul precedent! Eu traduc această situație financiară în creșterea încrederii poporului român cu 86% în SMURD și, implicit, în Raed Arafat, imaginea acestei fundații.

Raed Arafat a fost plătit, în medie, cu 4.510 ron / lună în anul 2010 (conform declarației de avere, acesta a primit 54.120  ron / 2010), dar nu i-a lipsit energia de a se implica în campanii de strângere de fonduri pentru a îmbunătăți calitatea vieții sau pentru a face diferența dintre viață și moarte în unele dintre cazuri. Prin comparaţie, există senatori şi deputaţi care aspiră din bugetul de stat cam 8.000 de lei pe lună, doar pentru a-şi asigura cazarea la hoteluri de 4 – 5 stele. Raed Arafat, în banii aștia, își făcea treaba în Minister și se îngrijea de noi dincolo de orele petrecute acolo. Și, totuși, este invitat de Președintele României, în direct, la televizor, să demisioneze. Un om angajat în aparatul de stat pentru a-și aduce contribuția, este anihilat, la pachet cu argumentele sale, în direct, în fața poporului! Cum își permite Traian Băsescu un astfel de lux?

Unii spun că oricum nu mai are nimic de pierdut. De-acord, însă demnitatea nu este dispensabilă. Raed Arafat, în acest moment, este inifinit mai reprezentativ pentru români decât Președintele. Acest lucru este evident din tocmai încrederea cu care oamenii își redirecționează parte din impozite către SMURD. Banii noștri par mai în siguranță acolo decât în găleata abstractă a bugetului de stat. Și atunci cum de Traian Băsescu izbește cu piciorul în creștet încrederea românilor? Cu dibăcie, cu audiență şi cu repetiţie.

La nici 24 de ore de la clinciul Băsescu-Arafat, ziare precum Evenimentul Zilei au descoperit, peste noapte, afaceri alambicate prin care Raed Arafat de fapt câștigă bani de pe urma SMURD-ului. Evident, presa face și ea ce știe mai bine: deservește. Doar că a uitat ce ar trebui să deservească – interesul public. Dacă se adeveresc tezele publicației – cum se face că Băsescu a tolerat la domnia sa în ogradă așa oameni îndoielnici? Este evident că Băsescu nu a aflat despre aceste afaceri azi dimineață, deodată cu noi. Oricum am da-o, președintele tot nu iese bine din asta.

Eu zic că este bine că lucrurile s-au întâmplat așa pentru că ne pregătește pentru ce este mai rău. Episodul descris este o formă de instigare la luciditate. Posibil ca pungile de mălai să nu mai fie la mare căutare peste câteva luni. Posibil ca cetăţenii României să ceară şpagă de la politicieni proiecte realiste, umane şi inteligente. Mare păcat că unii dintre politrucii zilei de azi au scuipat taman într-unul dintre puţinele proiecte relevante pentru ţara asta. SMURD-ul va descarcera şi salva oameni în continuare. Din păcate, pentru oameni precum Băsescu sunt necesare servicii complexe de descrâncenare şi de salvare a neuronilor de pe urmă. Să extindem deci lista de boli incurabile.

Foto: Flickr/Horia Varlan

 

Puteţi citi de acelaşi autor:

Jandarmul Caşcaval: puşcărie de la 6 luni la 5 ani

“Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu văd cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului

Bucureştiul de la a la z şi primarul de la a la y

Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin

Occupy RMGC

Mai puneţi mână şi pe o telecomandă

Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră10 comentarii

 1. Headshot 🙂 bravo Irina! Exact asta am simtit si eu…e posibil ca aceasta marsavie de final a lui Basescu sa declanseze mult asteptata ‘trezire’ nationala, urmata de iesirea in strada. Occupy SMURD 😉

 2. TVR2 preia pe Facebook, ba(se)scalia ieftina pe seama lui Raed Arafat dn Cacatavencu. Asistam la asasinarea lui mediatica. Incredibil, dar indraznesc sa-l atace in direct chiar si pe arabul care a reusit sa aduca un dram de speranta in medicina romaneasca. Asta dupa ce baselu s-a tratat in mod repetat va Viena. Adica la aia care cer insistent privatizarea sanatatii… Sicko

 3. Bravo, Irina, un articol excelent. M-am cutremurat cand am inceput sa citesc cateva articole anti-Arafat. Speram ca acei autori sa “taca din gura,” macar pentru demnitatea lor. M-am intrebat, si continui sa ma intreb, de ce o fac? Ce spera sa castige din asta? Post, bani, putere, sau pur si simplu o fac din … rautate? Ma bucur ca oamenii au iesit in strada, si sper, sper din suflet, sa aiba loc o demonstratie si in Bucuresti. Macar de “show” daca nu de altceva. A
  Respectele mele,
  Doina

 4. Nu chiar..Uitam ca Basescu este primul politician in 20 de ani care are curajul sa spuna ca sanatatea este bazata in faliment, cu medicii buni plecand din tara iar cei ramasi luand mita la fiecare interventie, ca oamenii saraci nu au nici acum sanse sa fie tratati bine, ca banii sunt aruncati de medicii care au colaborari cu producatori de medicamente si recomanda doar medicamentele acestora etc etc.

  Basescu trebuia sa aiba mai mult tact, dar nu l-a avut pentru ca simtea ca toate partidele politice doresc ca reforma Sanatatii sa nu se faca si omul care spera ca stie sistemul, este incoruptibil adica Arafat va sustine aceasta Reforma. Aici a facut o greseala, pentru ca trebuia sa nu se lege in nici un fel de domeniul de urgenta unde acesta si-a dedicat viata..pentru ca pe subiectul asta Arafat e complet subiectiv!

  Dar, asta nu trebuie sa ne faca sa nu vedem padurea din cauza copacilor. Basescu e singurul care a facut reformele adevarate in Romania, restul din opozitie au fost si sunt niste ipocriti, manipulatori care au facut enorm de mult rau Romaniei. Asa ca eu aleg tot sa-l sustin pe Basescu, chiar daca mi-ar place sa-l pot mustra o data..

 5. @mircea. Pai este singurul pentru ca este presedintele tarii si, mai nou, se erijeaza in Guvern (prim ministru si ministrii). Mai mult, sanatatea este in ograda lui de ani de zile. este la al doilea mandat consecutiv. Oare nu trebuia sa faca “curat” cu ani in urma? Oare nu este asta dovada de mal praxis?

 6. De acord, Mircea. Însă au grăbit legea. E fuşerită, are probleme mari. Şi au de gând să grăbească şi legea minelor, cea cu expropriatul. Deşi nu ştiu dacă mai au curajul după ce s-a întâmplat weekendul ăsta. Plus legea cu adunările publice, cu autorizarea protestelor. Cam meşteresc la nişte legi care-s naşpa pentru cetăţean. Şi-au cam forţat norocul.

  Mă tem că SMURD fără celelalte servicii nu salvează nicio viaţă. SMURD-ul te ia, te stabilizează şi te duce la UPU. De unde eşti trimis la secţia competentă. E foarte important ce fac, însă nu sunt singurii care “salvează vieţi”. Şi chirugrul din spital salvează vieţi în egală măsură, poate chiar în mai mare măsură dacă pacientul ajunge pe masa de operaţie în timp util, iar aia e treaba urgenţei. Dacă urgenţa te-ar stabiliza doar şi ţi-ar da drumul pe stradă cu probleme, tot ai da colţul. faptul că voi vedeţi SMURD-ul că ridică oameni în stare gravă şi nu vedeţi ce se întâmplă apoi în spital generază ideea preconcepută că doar urgenţa “savlează vieţi”. Urgenţa fără celelalte servicii e fix degeaba.

 7. Pingback: Ninge, ninge / vom învinge! | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Pingback: Școala altfel, sistemul același | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger