Băsescu e de acord cu Ponta: Afacerea Roşia Montană trebuie dezbătută la Tribunal. Cât de grave sunt declaraţiile preşedintelui şi premierului

0

Traian Băsescu (în conferinţă de presă) spune că “băieţii de la RMGC” i-au dat lui Dan Şova proiectul de lege specială pentru Roşia Montană, iar aceasta i-a pus-o în braţe lui Victor Ponta. Câteva ore mai târziu, într-o emisiune la TVR 1, Victor Ponta îi răspunde lui Moise Guran recunoscând că “probabil RMGC a cumpărat politicieni”.

 

de Mihai Goţiu (Voxpublica)

 

Ce avem aici? Preşedintele şi premierul României, adică două dintre persoanele care au cel mai deplin acces la informaţii, fac acuzaţii cât se poate de grave legate de Afacerea Roşia Montană, care fac trimitere la corupţie la cel mai înalt nivel. Doamnelor şi domnilor de la DNA, ce mai aşteptaţi pentru a vă auto-sesiza? Domnule Crin Antonescu, la Cluj aţi spus că dacă există indicii legate de vreun abuz, de proasta funcţionare a unor instituţii, se poate discuta de constituirea unei comisii parlamentare de ANCHETĂ. Păi de ce indicii mai clare decât declaraţiile lui Traian Băsescu şi Victor Ponta mai aveţi nevoie? Traian Băsescu mai spune că proiectul de lege specială pentru Roşia Montană este neconstituţional, dar proiectul minier e bun. Asta în condiţiile în care legea specială enumeră tocmai legile şi alte reglementări normative pe care proiectul minier nu le îndeplineşte. Păi cum poate fi bun un proiect care nu respectă legile României?

***

Gravitatea declaraţiilor lui Traian Băsescu şi Victor Ponta, făcute ieri, nu se opreşte aici. Preşedintele Băsescu îşi motivează intervenţia de ieri prin necesitatea stopării conflictului social. În acelaşi timp însă, incită la conflict social. Afirmaţiile legate de ecologismul european, care şi-ar fi pierdut aderenţii în Europa Occidentală, ar folosi România ca ”poligon”. O minciună sfruntată: mişcările civice au impus Germaniei adoptarea unui plan de renunţare la energia nucleară până în anul 2050. În Germania, Anglia, Franţa, Olanda mişcările împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare au o amploare mult mai mare decât în România. La cel mai înalt nivel, Franţa a anunţat că nu intenţionează să utilizeze această tehnologie. Germania, cu o dependenţă energetică reală, a pus în aşteptare, pentru după alegeri, dezbaterea despre fracturare, după ce, într-o primă fază, a impus norme oricum extrem de restrictive cu privire la gazele de şist. Mai mult, în 2009, verzii au dobândit mai multe fotolii în PE, comparativ cu alegerile precedente, iar pentru anul 2014, analiştii se aşteaptă că numărul acestora să crească.

Dar Traian Băsescu nu are nicio problemă să mintă pe faţă, pentru că scopul lui nu e nici măcar să atace mişcarea ecologistă, ci să provoace disensiuni şi dezbinări printre protestatari. Pentru că ştie foarte bine că pe străzi ecologiştii reprezintă doar o parte a manifestanţilor, la fel cum ştie că problemele Afacerii Roşia Montana nu se rezumă la cele de mediu, ci şi la cele de corupţie, de funcţionare a instituţiilor publice, sociale, de patrimoniu şi economice.

Victor Ponta utilizează aceeaşi placă a dezbinării, cu afirmaţiile legate de ”interesele” unor protestatari şi ONG-uri, finanţate de grupuri care ar urmări stagnarea economică a României. ”Dacă nu se face exploatarea de la Roşia Montană nu ar fi o catastrofă pentru România. Dacă acest lucru ar bloca toate investiţiile în România ar fi un dezastru”, a spus premierul la TVR 1. Domnule Victor Ponta, un dezastru ar fi ca toate investiţiile din România să se desfăşoare după schema Afacerii Roşia Montana. Corupţia, insecuritatea socială, politică şi legislativă e cea care îi sperie pe investitorii serioşi (câţi or fi, mai mari şi, îndeosebi, mai mici dar mai mulţi). Iar d-voastră şi preşedintele sunteţi de acord asupra acestui punct: Afacerea Roşia Montană oferă, la nivelul mentalului cetăţenilor, imaginea corupţiei.

***

Ipocrizia maximă a premierului e atinsă în momentul în care îl acuză pe Moise Guran de ipocrizie, pe motiv că acesta a invocat situaţia celor aproximativ 600 de angajaţi din fabricile de mobilă din Câmpeni, care îşi vor pierde locurile de muncă dacă proiectul minier de la Roşia Montană porneşte. ”Eu sunt împotriva tăierii pădurilor”, afirmă Ponta. Păi, domnule premier, dintr-un foc, doar pe amprenta proiectului minier de la Roşia Montană vor fi rase 350 de hectare de pădure. Alte sute şi mii de hectare de pădure vor fi afectate de poluare. Problema nu sunt fabricile de mobilă din Câmpeni (care exportă mobilă cu plus valoare şi care consumă o cantitate de masă lemnoasă care poate fi uşor regenerată), ci un gigant precum Holtzindustrie care taie aproape 60% din masa lemnoasă exploatată în România şi o exportă sub formă de cherestea (cu beneficii minime pentru statul român).

***

Acelaşi Victor Ponta se laudă că e primul care, după 14 ani, a adus proiectul Roşia Montană în dezbatere publică. O altă minciună cu picioare scurte. Dezbateri publice asupra proiectului de la Roşia Montană există de ani buni, însă, în mod constant, argumentele experţilor din toate domeniile sunt ignorate. Ceea ce îşi propune, de fapt, Victor Ponta, e mimarea dezbaterii publice. Mai exact o dezbatere într-un cadru controlat politic, într-o Comisie specială a Parlamentului, condusă de deputatul Iulian Iancu. Cel care, în 2007/2008 a blocat în Comisia Industriilor pe care o conduce proiectul de Lege Anticianură (apropo, domnule Ponta, în UE sunt ţări care au interzis această tehnologie – le las plăcerea consilierilor d-voastră să afle care sunt acestea).

***

În fapt, atât Traian Băsescu, cât şi Victor Ponta susţin proiectul minier de la Roşia Montană. Singurul lucru asupra căruia nu au căzut de acord e modul în care proiectul ar putea fi pornit. Băsescu se teme că, sub presiunea civică, proiectul de lege specială ar cădea, fiind conştient că, ulterior, avizarea lui ar deveni aproape imposibilă (din acest punct de vedere, Victor Ponta a declarat aseară că nu va exista aviz fără legea specială aprobată). Victor Ponta, la rândul lui, şi-ar dori o acoperire parlamentară, pentru a nu încasa singur toată antipatia publică. Pentru a se asigura de succesul operaţiunii (votarea legii), a inventat aşa-zisa Comisie mixtă cu un deputat goldist în frunte. Domnule Ponta, repet, nu de Comisie mixtă e nevoie, ci de Comisie de anchetă, dacă chiar doriţi o dezbatere reală. Asta dacă nu cumva, în ceasul al 13-lea, se auto-sesizează DNA. Pentru că Tribunalul (nu Parlamentul) e locul cel mai indicat pentru dezbaterea publică a Afacerii Roşia Montană.

***

O FOTOGRAFIE PENTRU DOMNUL PONTA (foto sus – n.r.): Începând de săptămâna trecută, sute de locuitori ai Câmpeniului ies în stradă pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, care le pune în pericol locurile de muncă şi veniturile din fabricile de mobilă, din turism şi creşterea vacilor. Sunt oameni care au ieşit în stradă fără convocator şi liste de prezenţă de la Primărie.  Când vă faceţi timp să vă întâlniţi şi cu ei? Sau trebuie cumva, să ocupe Muzeul ”Avram Iancu” pentru a vă face timp şi pentru ei? Nu le daţi idei, că dintr-un astfel de muzeu s-ar putea să iasă cu alte gânduri. Astăzi, de la ora 14.00, e programat un alt protest. Încă mai aveţi timp să ajungeţi.

 

Acest material a fost preluat de pe platforma Voxpublica.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger