Bârfa, mijloc de avertizare despre comportamente rele

0

Cercetări noi consideră că a răspândi un zvon, a bârfi pe cineva (după ce am văzut persoana respectivă comportându-se urât, într-un mod care nu ne place sau care este în dezacord cu anumite norme ori uzanţe sociale), ne face să ne simţim bine, inclusiv din punct de vedere fizic. Totodată, gestul ar putea fi considerat util societăţii, aceasta este concluzia unui nou studiu care explorează impulsul uman de a bârfi.

 

„Bârfa este urâtă, aceasta e opinia generală, dar trecem cu vederea că ea poate avea şi o faţă bună, pentru că mare parte a bârfei apare din dorinţa de a-i proteja pe alţii şi are efecte sociale pozitive”, explică Robb Willer, unul din autorii studiului, specialist în sociologie şi psihologie la Universitatea Berkeley din California, SUA. Cercetarea se înscrie într-o tendinţă mai largă de astfel de studii, care analizează avantajele sociale ale bârfei. Tipurile de bârfă studiate de Willer şi colegii săi (în care oamenii au transmis o informaţie negativă, despre un comportament neserios al unei persoane, ca şi avertisment pentru alţii) ar putea ajuta la menţinerea unei ordini sociale, consideră cercetătorul citat.

În cadrul experimentelor realizate pentru studiu, cercetătorii au observat că persoanelor implicate în teste le-a crescut ritmul cardiac atunci când au remarcat comportamentul egoist al altora, respectiv, ritmul cardiac le-a revenit la normal atunci când au avertizat pe alţii despre acest comportament şi persoana care l-a manifestat. Tot experimentele au arătat că anumiţi oameni, mai degrabă altruişti ca şi fond, au reacţionat mult mai puternic faţă de persoanele care se purtau egoist şi erau mai înclinaţi să bârfească despre asta (adică să spună şi altora despre felul de a fi şi a se comporta al persoanelor egoiste). Când cei testaţi au fost avertizaţi că se va bârfi pe marginea comportamentului lor, toţi au avut tendinţa de a fi mai generoşi în experiment (mai ales că era vorba de un joc financiar), în special cei care nu obţinuseră un punctaj tocmai bun la capitolul altruism. Studiul a fost publicat în revista Personality and Social Psychology.

 

Sursa: LiveScience

Foto: IBNLive


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger