Bărbieritul eco: Aparatele de ras electrice vs. aparatele de unică folosință

0

E mai bine ca bărbații să cumpere un aparat de ras electric care consumă mai multă electricitate, dar care are o durată de viață de câțiva ani, sau unele de unică folosință, dar care consumă mai puțină energie electrică la prima vedere? Întrebarea asta și-a pus-o Brian Palmer, de la revista Slate. Aflați la ce rezultate a ajuns jurnalistul american și aflați totodată și dacă lentilele de contact sunt mai prietenoase cu mediul decât ochelarii.

Mare parte din energia consumată în timpul bărbieritului cu un aparat de unică folosință implică încălzirea apei. Un litru de apă este suficient în acest caz și este nevoie de circa 0,04 kilowațo-oră pentru a încălzi o astfel de cantitate. Dacă vă bărbieriți de cinci ori pe săptămână, ajungeți la un consum anual de circa 10,4 kilowați-oră. Mai departe, aparatele de ras electrice consumă între cinci și șase wați, ceea ce înseamnă un consum anual de aproximativ de 0,35 kilowați oră, asta dacă repriza de bărbierit se rezumă la 15 minute.

Dacă la acest capitol, al consumului direct de energie, aparatele de ras electrice par să fie mai prietenoase cu mediul, trebuie luat în calcul și dioxidul de carbon emis în timpul procesului de producție și comercializare, de la designul produsului până la fabricare, transport și debarasare. Din păcate, scrie Brian Palmer pe site-ul revistei Slate, nici una din companiile producătoare nu a pus la dispoziție asemenea informații, însă potrivit unui raport al organizației britanice WRAP, care militează pentru sustenabilitate, 40% din consumul de energie al unei periuțe de dinți electrice se datorează procesului de producție. Aparatul de ras electric ar putea avea un profil similar.

Flickr/Yogma

Cele două produse folosesc în mare parte aceleași materiale, în aceleași cantități, și consumă o cantitate similară de energie atunci când sunt folosite. Majoritatea aparatelor de ras electrice sunt însoțite de un certificat de garanție de doi ani, însă putem presupune că ele pot „trăi” de două ori mai mult. În patru ani de zile, consumul direct de energie al acestor dispozitive poate ajunge la 1,4 kilowați-oră. Dacă 40% din consumul de energie vine indirect, din procesul de producție, acesta din urmă va adăuga încă 2,1 kilowați-oră, însemnând un consum total de 3,5 kilowați oră pe an în cazul aparatelor de ras electrice.

Tradus în emisii de CO2, acest consum ar fi responsabil pentru circa 500 de grame de dioxid de carbon emis anual în atmosferă. Trecând la aparatele de unică folosință, emisiile lor depind de modelul folosit. BIC ar genera în jur de 43 de grame de dioxid de carbon în procesul de producție, după spusele companiei, iar dacă reușiți să vă bărbieriți de 10 ori cu aceeași lamă de unică folosință, cum se laudă producătorii, atunci un aparat BIC ar fi responsabil pentru 1,13 kilograme de CO2 eliberat an de an în atmosferă. La această cantitate se adaugă și cele peste 6 kilograme de dioxid de carbon generate de încălzirea apei, adică un total de 7,2 kg.

După aceste calcule, aparatele de ras electrice par să fie mai prietenoase cu mediul decât cele de unică folosință, fiind vorba de o diferență de circa 6,7 kilograme. Cu toate acestea, un aparat de ras de unică folosință ar avea nevoie de 350 de ani pentru a acumula cantitatea de emisii cu efect de seră generată anual de o singură vacă. „Așa că nu vă bateți capul”, spune Brian Palmer. Dar dacă vine vorba de deșeuri, apratele de unică folosință au de pierdut și la acest capitol – în fiecare an, americanii aruncă la gunoi 2 milioane de asemenea aparate, o cantitate destul de mare de plastic. Majoritatea nu pot fi reciclate, pentru că dezasamblarea lor este periculoasă și nu sunt îndeajuns de multe pentru o afacere profitabilă. De cealaltă parte, aparatele de ras electrice sunt alimentate de regulă de baterii cu hidrură de nichel, care sunt reciclabile și mai puțin toxice decât acumulatoarii cu litiu sau nichel-cadmium.

La fel ca Brian Palmer, un comentatoar al publicației Tree Hugger, Pablo Paster, care este și consultant pe probleme de mediu în cadrul unei companii de software, s-a întrebat la sfârșitul lui noiembrie 2010 care este soluția mai eficientă în relația cu mediul: lentilele de contact sau ochelarii? Presupunând că înlocuirea lor are loc o dată la circa trei ani sau mai mult, ochelarii sunt consideraţi bunuri durabile. Odată ce au fost confecţionaţi, nu mai prezintă nici un risc asupra mediului, însă fabricarea, transportarea şi sfârşitul ciclului lor de viaţă trebuie luate și ele în calcul, scria el.

Flickr/danisabella

Ramele ochelarilor sunt confecţionate de regulă din metal şi/sau plastic, iar lentilele, la rândul lor, deşi dau impresia că ar fi din sticlă, sunt fabricate de cele mai multe ori din plastic acrilic. Materia primă din spatele acestor materiale este extrasă din sol, în afara cazurilor în care acestea din urmă sunt reciclate, intens procesată şi transportată pe distanţe mari. După acest proces, fabricarea ramelor şi a lentilelor are un impact minim, dar deloc neglijabil asupra mediului. Mai mult, trebuie luat în calcul şi momentul în care ochelarii sunt înlocuiţi – în loc să ajungă la gunoi şi să îngroaşe rândurile deşeurilor, mai indicat ar fi ca foştii lor posesori să îi dăruiască. Lentilele de contact au o durată scurtă de viaţă, majoritatea fiind proiectate să nu reziste mai mult de o lună. Asta înseamnă că o pereche de ochelari face cât 36 de perechi de lentile de contact în ceea ce priveşte durabilitatea. Chiar dacă acestea din urmă sunt confecţionate dintr-o cantitate aproape neglijabilă de plastic, recipientele de unică folosinţă în care sunt vândute poartă păcatul ambalării, la care se adăugă şi sticluţele cu soluţie salină care trebuie produse, ambalate şi trimise consumatorilor.

În lipsa unor studii clare care să calculeze amprenta asupra mediului pentru cele două categorii de produse, consultantul pe probleme de mediu ne oferă propriul său verdict, bazat pe experienţa profesională de până acum. El mizează pe ochelari şi îi laudă pe cei care poartă de zeci de ani aceeaşi pereche în speranţa că vor fi din nou la modă.

Foto main: Flickr/zoonabar

Foto 3: Flickr/DaveBleasdale

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger