Bărbatul cu gânduri sinucigaşe care a ajuns cel mai renumit căţărător liber din India

0

Acum câţiva ani, indianul Jyothi Raj era un bărbat deprimat, care a ales o stâncă şi a decis să o urce pentru a se arunca de pe ea, ca să îşi pună capăt zilelor. Însă stânca nu era tocmai uşor de urcat. Jyothi Raj a reuşit să se caţere pe ea observând şi imitând maimuţele din jurul lui. Odată ajuns în vârf, a fost răsplătit de trecătorii care îi observaseră ascensiunea cu aplauze şi încurajări. Aşa că nu a mai vrut să moară. În schimb, a devenit cel mai faimos căţărător liber din India, scrie Oddity Central.

 

 

“Maimuţa este cel mai bun căţărător din lume. Oamenii se trag din maimuţe. Dar eu fac invers: mă transform în maimuţă, dintr-un om”, râde Raj când povesteşte despre cum i s-a schimbat viaţa. Povestea lui este una destul de tristă: s-a născut într-o familie săracă, în statul Tamil Nadu din sudul Indiei;  a fugit de acasă la vârsta de şapte ani, de frica pedepselor şi a ajuns în Bagalkot, statul Karnataka. Ani la rând, a fost victima abuzurilor şi relelor tratamente: “Un bărbat mă îngrijea, dar mă abuza constant. Mă întreba mereu de ce sunt în viaţă, de ce nu mor? Mă întrebam dacă merită să trăiesc într-o astfel de lume”, mărturiseşte Raj. O vreme, s-a întreţinut muncind în diverse locuri (magazine, ajutor în gospodărie), dar o familie la care lucra l-a acuzat că a furat bani de la ei. Asta a pus capac: dezgustat de viaţă, tânărul a decis să îşi ia viaţa, aruncându-se de pe o stâncă.

“Am ajuns la stânca de pe care voiam să sar. Dar nu era niciun drum până sus. A apărut o maimuţă şi a urcat pe stâncă. Când am văzut-o, mi-am zis că voi urca şi eu la fel ca ea şi apoi voi sări de pe vârf. Când am ajuns sus, mulţi turişti care erau în zonă au început să mă aplaude şi să îmi strige cuvinte de încurajare. Mă întrebau dacă sunt un campion la căţărări libere. Spuneau că nu au văzut pe nimeni să urce o stâncă astfel. Mi-au vorbit cu mult drag. Atunci am realizat că îmi pot găsi locul în inimile oamenilor prin astfel de aventuri. Aşa că am continuat să fac căţărări, de unul singur, observând şi imitând maimuţele”, povesteşte Raj. S-a împrietenit cu primatele şi a învăţat să le imite. Încetul cu încetul, şi-a făcut un renume. Turiştii din zonă îl filmau şi puneau materialele pe YouTube. Acestea au devenit foarte populare, aducându-i porecla de “Regele maimuţelor” (Monkey King). S-au creat legende în jurul lui, care spun că a fost o maimuţă într-o viaţă anterioară şi de asta se poate căţăra cu atâta uşurinţă.

 

 

Dar căţăratul liber nu este deloc uşor, spune chiar Raj, care a petrecut mulţi ani învăţând tehnica. “Este foarte dificil, m-am rănit de multe ori. Mi-am rupt ambele picioare, mâinile, spatele, mi-am spart capul. Dar niciodată nu mi-am frânt inima. Acum nu mai am nicio durere în inimă pentru că toată lumea este bună cu mine. Satul mă priveşte ca pe un fiu, iar asta mă face să mă simt foarte bine”, spune Raj. Unul dintre cele mai grave accidente pe care le-a suferit s-a întâmplat în luna aprilie a anului trecut, când a urcat stâncile unei cascade, chiar pe lângă căderea de apă, fără nici măcar o frânghie la el. La jumătatea urcuşului, a început să plouă. Raj a alunecat şi a căzut pe stânci. S-a ridicat şi a reluat urcuşul, ajungând, de data aceasta, până în vârf, spre surprinderea celor care îl priveau de jos. “A fost un risc calculat. Însă stânca de care mă ţineam s-a desprins şi m-a lovit în cap, de aceea am căzut. Nu am avut niciun moment îndoiala că nu pot urca din nou, până sus. Şi voi continua să urc, mereu. Voi încerca să fac căţărări şi mai dificile. Nu mă sperie. Vreau să mă caţăr pe clădiri în Bangalore. Fac asta pentru a atrage atenţia lumii asupra căţăratului şi pentru a cere guvernului să construiască un perete pentru căţărări în Chitradurga. Însă nu aş sfătui pe nimeni să îşi asume riscurile pe care mi le asum eu”, spune căţărătorul.

 

 

“Când mă caţăr, mă uit mereu după un obiect care mi-ar putea atenua căderea, precum o creangă de copac, aşa că dacă pic la un urcuş mai uşor nu voi muri. Dar o cădere de la înălţime mare, fără nimic să o atenueze, îmi va fi sfârşitul. Aş putea pur şi simplu să dispar, într-o bună zi”, mărturiseşte, cu seninătate, căţărătorul indian. Deşi este un căţărător foarte bun, Raj nu este competitiv. De fapt, şi-a “construit un brand” din faptul că se caţără de unul singur şi pentru alţi căţărători este dificil să încerce să îi copieze stilul. Nici măcar un căţărător campion, precum M Shiva Linga (India), nu şi-ar asuma riscurile la care Raj se expune. “Are căţăratul în sânge. Nu este obişnuit să se caţere pe pereţi folosiţi în competiţii, nu este obişnuit cu căţăratul sportiv. Solo-urile lui sunt incredibile. Pentru mine, ar fi imposibil de realizat. Nici măcar nu vreau să încerc”, spune Shiva. De-a lungul anilor, Jyothi Raj şi-a folosit capacităţile sale neobişnuite pentru scopuri nobile: pentru a recupera cadavrele celor care se sinucid, spre exemplu, dar şi la a instrui copii în tainele căţăratului. “Un căţărător nu moare niciodată. Corpul lui nu mai trăieşte, dar numele său şi realizările sale rămân pentru totdeauna. De asta nu mi-e niciodată frică. Pentru că voi trăi o mie de ani”, zâmbeşte Raj.

 

 

Surse şi foto: VocativMedium, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Îngerul abisului – australianul care a salvat 160 de oameni de la sinucidere cu vorba bună

FOTO Cea mai periculoasă pistă de căţărare din lume

VIDEO Un spaniol a fost votat aventurierul anului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger