Bărbatul care a salvat vieţile a milioane de copii, donând sânge

2

James Harrison are 74 de ani şi, de la 18 ani, a donat sânge de mai bine de o mie de ori. Sângele australianului conţine un anticorp care vindecă boala Rhesus în rândul copiilor, salvând în 56 de ani vieţile a peste două milioane de nou-născuţi. Harrison donează sânge cu fiecare ocazie şi, chiar şi atunci când merge în vacanţă, se opreşte la centrele de donatori.

 

James-Harrison-blood-donor-550x299

 

“Nu m-am gândit niciodată să mă opresc,” spune australianul, care a început să doneze sânge după ce, la 14 ani, a fost supus unei intervenţii chirurgicale ce a necesitat 13 litri de sânge. “Am stat trei luni în spital. Sângele pe care l-am primit mi-a salvat viaţa şi de atunci mi-am jurat să donez sânge imediat cum împlinesc 18 ani. I-am spus tatălui meu că voi fi la rândul meu donator şi m-am ţinut de cuvânt,” îşi aminteşte Harrison.

Abia după ce a început să doneze sânge, a fost descoperit în plasma sa anticorpul extrem de rar, ce poate vindeca boala Rhesus, boală provocată de incompatibilitatea de factor Rhesus dintre mamă și făt. În Australia, mureau anual mii de copii diagnosticaţi cu această boală, alţii rămânând cu afecţiuni cerebrale permanente. Sângele lui James Harrison a devenit aşa de valoros, încât viaţa sa a fost asigurată pentru un milion de dolari australieni. De asemenea, australianul s-a oferit voluntar să participe la teste medicale, pentru a ajuta la crearea unui vaccin de care au parte acum toate femeile însărcinate, cu Rh negativ.

În 1966, australianul a început să doneze plasmă, arâta vreme cât aceasta contribuie la vindecarea acestei boli. Milioane de femei însărcinate au primit transfuzii cu sângele lui Harrison, care a salvat astfel viaţa multor nou-născuţi. Joy Barnes, una dintre mamele pe care Harrison le-a ajutat, spune că avusese două pierderi de sarcină înainte de a primi tratamentul: “Fără el, nu aş fi putut avea niciodată un copil sănătos. Nici nu ştiu cum să-i mulţumesc.” Inclusiv fiica australianului a primit vaccinul realizat cu ajutorul tatălui său, imediat după naşterea primului copil. Harrison a continuat să doneze sânge şi după moartea soţiei sale, alături de care trăise vreme de 56 de ani. “Am suferit mult, dar viaţa merge înainte şi trebuie să continuăm să facem ceea ce ştim şi putem. Ea e acolo sus, undeva, privindu-mă cum eu, de aici de jos, merg mai departe,” spune Harrison.

Sursa: Oddity Central

Un afacerist îşi vinde restaurantul pentru a-şi ajuta o angajată bolnavă

Faptele bune te fac mai sănătos

Organismelor noastre le priesc plăcerile nobile

 

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger