Bărbații vor partenere care seamănă cu mamele lor

2

După Freud, bărbații își caută inconștient partenere care seamănă cu mamele lor și femeile parteneri care seamănă cu tații lor. Ipoteza lui Freud se referea și la asemănările psihologice dar cercetătorii empirici au încercat să vadă dacă se aplică strict la asemănările fizice.

 

 

Doi cercetători de la Universitatea Turku din Finlanda au testat pe 70 de subiecți această ipoteză.

Rezultatele au contrazis parțial teoria lui Freud. Partenerii femeilor studiate nu semănau în mod semnificativ cu tații lor. În schimb, bărbații studiați aveau tendința să se cupleze cu femei care semănau la față cu mamele lor. Asemănarea era strict subiectivă deci concluzia ar fi că bărbații caută să se cupleze cu femei care li se par că seamănă cu mamele lor.

Nu s-a găsit însă nici o legătură între calitatea relației și asemănarea cu mamele, ceea ce înseamnă că deși bărbații tind spre astfel de partenere, nu înseamnă neapărat că acestea le fac și fericiți.

Evident, ca la orice studiu de acest gen, pretenția de universalitate trebuie privită cu scepticism. Mai corect ar fi să spunem că bărbații finlandezi își doresc partenere care seamănă cu mamele lor.


2 comentarii

  1. Este vorba doar de un reper psihologic. Pleci la drum cu modelul vizual, moral, mental al mamei/tatalui, functie de sex. Dar si al bunicii/buncului sau al vreunui personaj iubit, descoperit in vreo carte citita n copilarie si adolescenta. Toate aceste modele, “tipare” de asteptare a fericirii nenumita inca, nu o si asigura. Este doar un talisman caruia ii verifici puterile. Si sunt atatea mii de posibilitati de a gresi incat chiar ca nu ai mai vrea sa iesi dintre copertile unei carti mai frumoase decat necunoscuta/necunoscutul care ti se uita pe fereastra sufletului.

  2. Sincer, nu stiu unde gasiti voi acesti subiecti?!Eu nu mi-am dorit cu niciun chip ca sotia mea sa fie asemanatoare mamei mele!Parerea mea este ca aceti indivizi sufera de complexul lui Oedip…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger