Bărbații uită mai mult decît femeile

0

 Se știe, folcloric, că bărbații, spre exasperarea femeilor, uită date importante și nume. Aceste goluri de memorie sînt văzute de obicei ca dovezi de nepăsare, insensibilitate. Știința zice că nu e o vină individuală, e o caracteristică generală a cromozomului XY.

 

Profesorul Jostein Holmen de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Trondheim, Norvegia, a făcut un studiu uriaș (48 000 de intervievați) asupra sănătății norvegienilor.

Una din dimensiunile vizate era sănătatea memoriei. Concluzia lui Holmen a fost că bărbații, fie că au 30, fie că au 50 de ani, uită mai multe decît femeile. Ceea ce nu înseamnă că femeile nu uită – la fel, indiferent de vîrstă (dar bineînțeles că se accelerează odată cu vîrsta, în special de la 60 încolo), femeile au probleme în a-și aminti diverse informații, cele mai multe cînd vine vorba de date și nume – doar că mai puțin decît bărbații.

Studiul arată și că cei mai educați au memorie mai bună (ceea ce e cumva evident) și că oamenii care suferă de depresie sau anxietate uită mai mult decît ceilalți, indiferent dacă sînt bărbați sau femei.

Concluziile, publicate aici, sînt oarecum triste pentru umanitate ca ansamblu dar optimiste pentru indivizi, măcar că nu indică întotdeauna o memorie personală deficientă, ci o caracteristică generală.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger