Stresul a devenit a doua noastră natură. În afară de efectul pe care îl asupra sănătăţii, stresul ne determină subtil şi alegerile din viaţa personală.
Se speculează că în general suntem atraşi de parteneri cu trăsături ale feţei asemănătoare, ca şi cum am căuta la celălalt o oglindă, fie ea şi distorsionată. În momente de stres, bărbaţii tind să-şi mărească spectrul alegerilor. După o experienţă stresantă, de scurtă durată, bărbaţilor le plac şi femei care nu se încadrează în modelul lor obişnuit.
Un studiu de psihologie a sexualităţii coordonat de Universitatea din Trier, Germania, a demonstrat că bărbaţii relaxaţi consideră femeile care nu le seamănă cu 14% mai neatrăgătoare decît cele care le amintesc de ei înşişi. Bărbaţii supuşi stresului şi-au schimbat radical preferinţele, apreciind femeile care nu le seamănă ca fiind cu 9% mai atractive decît celelalte.
O extrapolare a acestor „denaturări în condiţii artificiale” explică poate şi frecventele divorţuri şi separări din lumea modernă, stresul şi ceilalţi factori (anticoncepţionalele în cazul femeilor, care, se presupune, modifică alegerile sexuale) conducînd la formarea unor cupluri incompatibile, lipsite de un suport solid biologic, natural.