Bărbaţii şi femeile vorbesc limbi diferite

0

Dacă sunteţi bărbat, sigur aţi trecut prin aşa ceva: partenera vă cere, pe un ton categoric, să duceţi gunoiul sau să o ajutaţi cu pregătirea mesei. Rugămintea ei vă irită. Nu e vorba de ceea ce v-a cerut, pentru că înţelegeţi că e normal să faceţi astfel de treburi. Tonul categoric, poruncitor, e cel care v-a stîrnit revolta.

O profesoară americană de lingvistică, Deborah Tannen, a studiat mai mult de 30 de ani aceste reacţii şi le-a căutat cauzele.

De-a lungul cercetărilor, a observat că majoritatea neînţelegerilor dintre bărbaţi şi femei se explică prin diferenţele dintre stilurile lor de comunicare. Bărbaţii şi femeile au intenţii şi interese diferite cînd comunică. Cînd vorbesc, bărbaţii se concentrează pe ierarhii, pe competiţia pentru putere, în vreme ce femeile se concentrează pe conectare, pe apropiere sau distanţare.

După ce termină o conversaţie, bărbaţii se pot întreba: Această discuţie m-a pus într-o postură de inferioritate sau de superioritate. Această preocupare nu trebuie să fie neapărat conştientă, se poate manifesta şi ca un sentiment. Bărbaţii sunt foarte atenţi la ierarhii şi îşi dezvoltă în timp diverse strategii pentru a se adapta la acestea. Dacă un bărbat intră în contact cu un grup nou de bărbaţi, de cele mai multe ori îşi reduce instinctiv tendinţele de dominare, pentru a nu-i pune în gardă pe ceilalţi. Aceleaşi strategii le aplică şi cu prietenii sau colegii, cu şefii şi subordonaţii. Bărbatul se află permanent prins într-un joc subtil de schimburi de putere, în care trebuie să alterneze superioritatea cu inferioritatea şi bineînţeles egalitatea dintre el şi ceilalţi actorii sociali. E tipic exemplul bărbatului umilit la job şi care compensează acasă, tiranizîndu-şi familia. Sau invers, cel frustrat acasă care îşi chinuie subordonaţii sau colegii. Bărbatul adevărat nu e cel dominator 100%, cum cred unii, ci e cel inteligent, care ştie să jongleze cu relaţiile de putere.

După o conversaţie, o femeie se întreabă: Discuţia m-a apropiat sau m-a îndepărtat de celălalt? De aceea femeile sunt mai împăciuitoare şi caută să evite conflictele.

Aceste două tipuri nu există în stare pură, iar societatea contemporană le cere multă competitivitate şi femeilor, ceea ce îi obligă pe bărbaţi să-şi ajusteze strategiile şi în relaţiile amoroase.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger