Bărbaţii şi femeile nu sunt de pe planete diferite

3

Dacă în a doua jumătate a secolului XX s-a vorbit mult de plasticitatea genurilor, de ştergerea sau confuzia graniţelor dintre masculinitate şi feminitate, la sfîrşitul anilor ’90 au început să cîştige teren teoriile ştiinţifice care afirmă că bărbaţii şi femeile sunt născuţi bărbaţi şi femei şi au cîteva caracteristici fundamentale fixe.

O carte precum Creierul femeii de Louann Brizendine a restaurat, pe baza neuroştiinţelor, distincţiile tradiţionale: femeile sunt empatice şi orientate spre maternitate, bărbaţii sunt sistematizatori şi ordonatori. Psihologii evoluţionişti (precum cel din filmul de mai jos) contribuie la această tendinţă, explorînd comportamentul masculin şi feminin din perspectiva avantajelor evoluţioniste.

 

Cercetătorii din ştiinţele umaniste sunt însă sceptici. Psihologia experimentală şi studiul economiei relaţiilor susţin în continuare că identităţile noastre de gen sunt mai fluide decît pretind cercetătorii creierului. Un studiu care a analizat relaţiile dintre bărbaţi şi femei în ţările care au ieşit dintr-un război, în special în Franţa după Al Doilea Război Mondial, arată că numărul mic de bărbaţi, în comparaţie cu cel al femeilor, îi determină pe aceştia să adopte strategii feminine.

Bărbaţii din zonele post-război caută să se căsătorească cu femei din clase sociale superioare (evoluţioniştii spun că aceasta e de obicei o mişcare a femeilor, condiţionate fiind de nevoia unui cămin stabil, susţinut de un bărbat cu statut cît mai înalt) şi vor mai mult să se cupleze decît vor femeile. În Franţa de după război a scăzut şi numărul divorţurilor, dar a crescut numărul copiilor cu taţi străini (comportamentul poligam masculin a devenit apanajul femeilor) şi diferenţa de vîrstă între parteneri a scăzut.

Explicaţia acestei feminizări a bărbaţilor ţine de legi simple ale pieţei: cînd bărbaţii sunt mai puţini decît femeile, adoptă strategiile sexului opus pentru a-şi asigura o viaţă de familie. Ceea ce înseamnă că, deşi ne naştem cu un tip de creier, acesta se poate modela după nevoile sociale.


3 comentarii

  1. interesant. in romania barbatii nu sunt feminizati, nu sunt travestiti si nu adopta strategiile sexului opus gen be sexy bitch in Bamboo sau Piata Amzei, pentru ati aranja plata chirie pentru urmatoarea luna. dar ai dreptate sunt fatalai si fara coaie marea majoritatea. we don’t know why dar traim totusi intr-o lume a barbatilor total unsexy, nesiguri pe ei si cu probleme mari de identitate. femeile care exista pe banii barbatilor, au grija sa compenseze prin luarea maimultor responsabilitati like shooping, curatenie, mancare, copii, educatie, entarteinment, good sex etc etc etc barbatii intretinuti de femei se comporta ca-ntr-o eterna vacanta – like a sweet useless parasite. de ce-ar avea nevoie femeile de paraziti? pentru ca simt nevoia ca cineva sa le motiveze sa lucreze mai mult, iar din cand in cand sa li se spuna TE IUBESC :))))) Cat de putin isi doresc de fapt.

  2. cu un bici pe spate si un I love you baby ti-ai rezolvat traiul pe viata, facand nimic. barbatii sunt totusi mai destepti. acum realizez. cand se comporta ca niste tarfe intretinute o fac pe bune. no joke.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger