Bărbaţii se relaxează cel mai bine când soţiile lor muncesc

0

Dacă nivelul de stres al femeilor scade atunci când soţii le ajută la treburile domestice, un nou studiu arată că în cazul partenerilor lucrurile stau exact invers: când soţiile sunt ocupate robotind prin casă, nivelul de relaxare a bărbaţilor atinge cote foarte înalte.

Cercetarea realizată de Centrul pentru Viaţa Cotidiană a Familiilor din cadrul University of California a măsurat nivelul hormonilor de stres în rândul a treizeci de cupluri căsătorite din Los Angeles, toate având copii cu vârste între 8 şi 10 ani. Vârsta medie a participanţilor era de 41 de ani, iar căsnicia avea o vechime medie de 13 ani.  Timp de câteva zile pe săptămână, cercetătorii au recoltat mostre de salivă de la subiecţi o dată la 10 minute, pentru a măsura nivelul de cortizol, hormon secretat în situaţii stresante care poate afecta somnul, greutatea şi rezistenţa sistemului imunitar. Dacă în cazul femeilor nivelul de cortizol atingea cote mai mici atunci când partenerii de viaţă le ajutau la treburile zilnice, soţii se simţeau mai puţin stresaţi de fiecare dată când femeile îşi vedeau singure de gospodărie, iar ei se puteau bucura de siestă sau alte activităţi recreative.

“Aceasta este prima dată când nivelul stresului biologic a fost coordonat cu această uriaşă cantitate de informaţie pe care o avem despre fiecare moment din vieţile oamenilor, înregistrate de-a lungul unei săptămâni întregi,” spune antropologul Elinor Ochs, directoarea centrului care a condus cercetarea. Alte studii coordonate de această instituţie, recent închisă din lipsa de fonduri, a urmărit tipul de activităţi care-i ajută pe oameni să se relaxeze după ce se întorc de la muncă: “Când se întorc acasă, bărbaţii au tendinţa să stea singuri într-o cameră. Femeile, în schimb, au tendinţa de a sta cu copiii. Iar când rămân singure, au tendinţa să se ocupe de treburile casnice. Atunci când bărbaţii rămân singuri, cei mai mulţi dintre ei se relaxează,” a precizat Ochs. Potrivit lui janice Kiecolt-Glaser, profesor de psihiatrie la Ohio State University College, s-ar părea că bărbaţii se recuperează cel mai bine după stres “când sunt cel mai puţin implicaţi alături de familia lor.”

Sursa: USA Today

Foto: Theoldfashionedgirl.blogspot.com

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger