Bărbații pășesc mai încet când sunt îndrăgostiți

1

În general, se pare, bărbații au tendința să meargă mai repede decât femeile; viteza pașilor e determinată de trăsături fizice și de folosirea lor într-un mod care minimizează consumul de energie. Masa corporală și lungimea membrelor inferioare influențează viteza de mers și, în general, bărbații au tendința să fie mai presus decât femeile la aceste două capitole. Însă atunci când se plimbă alături de femeile pe care le iubesc, bărbații își încetinesc pasul, arată un nou studiu.

Atunci când un bărbat și o femeie se plimbă împreună, bărbații sunt de regulă cei care își modifică viteza de mers pentru a o adapta la cea a partenerelor. Cercetătorii de la Seattle Pacific University din Washington au testat asta analizând alegerile luate în timpul mersului de 11 bărbați și 11 femei care s-au plimbat pe o pistă fie singuri, fie însoțiți de prieteni de același sex sau de sex opus, fie alături de persoana iubită, ținându-se de mână sau nu.

În cadrul cercetării, au observat că atunci când se plimbă cu femei, bărbații își încetinesc semnificativ pasul, până la viteza de mers a însoțitorilor, dar numai când aceștia sunt iubitele lor. Plimbatul alături de prieteni, fie de același, fie de sex opus, nu a modificat ritmul de mers în cazul nici unui participant la studiu, iar femeile și l-au modificat foarte puțin când au pășit alături de partenerii lor. Autorii sugerează că ajustarea vitezei de mers se produce doar la iubiți.

Cercetătorii spun că, din punct de vedere biologic, este normal ca bărbații să-și asume o povară energetică pentru a se adapta la iubitele lor. Și asta pentru că sistemul reproducător al femeii este sensibil la perturbări energetice; în societățile de vânători-culegători de odinioară, de exemplu, aă cărei membri parcurgeau adesea distanțe mari, un consum prea mare de energie putea îngreuna capacitatea unei femei de a procrea.

Sursa: Time.com

Foto: Flickr/Kheel Center


Un comentariu

  1. Totul se reduce la trecutul nostru de culegatori si vanatori si la adaptare, de parca evolutionismul ar fi o teorie devedita si rasdovedita si fara cusur.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger