Bărbații înjură și după ce-și pierd capacitatea de exprimare

1

  Înjurăturile sînt manifestări verbale universale, fiecare cultură le are. Neuroștiințele au descoperit recent ceva foarte interesant: înjurăturile supraviețuiesc și deteriorării limbajului.

 

 

Pacienții afazici, deși altfel se exprimă foarte greu, continuă să înjure și să producă expresii emoționale cu ușurință.  Departamentul de neurologie al Universității Medicale din Geneva a urmărit timp de 25 de ani acest fenomen și nu numai la pacienții afazici dar și la cei cu epilepsie.

Pacienți cu probleme serioase de vorbire au fost însă întotdeauna în stare să înjure fără dificultate. Ce e surprinzător și poate nu atît de surprinzător e că acest efect e dependent de gen – capacitatea de a înjura se păstrează la bărbații afazici.

Explicația propusă de elvețieni e, pe scurt, că amygdala detectează conținutul lingvistic emoțional de la vîrste foarte mici și că răspunsurile amygdalei la vorbele încărcate emoțional modifică partea stîngă a cortexului, făcînd-o mai puțin sensibilă la expresii emoționale decît emisfera dreaptă, și că această modificare e dependentă de gen, manifestîndu-se la bărbați.

Sursa: PubMed


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger