Baniişi anii de viaţă pierduţi

1

Una dintre cele mai importante politici de sănătate publică e controlul consumului de ţigări. Un fumător obişnuit pierde cam 6 ani de viaţă sănătoasă din cauza obiceiului său. Dar ţigăra nu e nici pe departe singura noastră problemă.

Cercetările făcute la Columbia University’s Mailman School of Public Health arată că un obez pierde 4 ani de viaţă sănătoasă, iar o persoană care şi-a abandonat studiile în timpul liceului, pierde 5 ani din viaţă. Dar cea mai semnificativă informaţie obţinută în urma cercetărilor e că un sărac trăieşte cu 8 ani mai puţin decît unul cu un statut superior.  Şi, atenţie, e vorba de venitul minim al unui american.

Rezultatele sunt legate între ele. Abandonarea studiilor e o cauză şi un efect al sărăciei, iar obezitatea, în America, e strîns legată de veniturile mici. Americanul sărac are ce mînca, dar mănîncă prost. Legătura dintre sărăcie şi fumat e complicată, fumatul fiind un viciu al tuturor claselor sociale. Ce e sigur e că săracii sunt mai puţin dispuşi să renunţe sau au mai puţine mijloace să o facă şi mai puţine compensaţii cu care să înlocuiască obiceiul.

Sărăcia ar trebui deci discutată şi ca o problemă de sănătate publică.

 

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - Săptămâna detoxifierii digitale. Câteva exerciţii de reconectare cu realitatea » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger