Banii nu aduc fericirea, decât dacă ai mai mulţi ca prietenii tăi

0

Banii nu cumpără fericirea decât dacă ai un venit mai bun decât al prietenilor tăi, arată un studiu privind satisfacţia oamenilor realizat în 37 de ţări, inclusiv în ţări cu o economie apăsătoare precum China, Coreea de Sud şi Chile.

Contrar percepţiei publice, creşterea economică nu coincide cu o creştere a gradului de fericire în rândul populaţiei. Studiul arată că, deşi oamenii pot avea o stare mai bună pe termen scurt, efectul pozitiv se duce repede. Acest lucru înseamnă că ce contează, de fapt, este să câştigi mai mult decât alţii, nu suma câştigată.

Teoria a fost verificată de profesorul Richard Easterlin de la Universitatea din California de Sud, cel care, de altfel, a şi menţionat-o prima dată, în anii 1970. Colectând date din 37 de ţări, el a aflat ca nu s-au schimbat foarte multe de atunci.

“Spus pe scurt, paradoxul fericire-venit este acesta: la un anumit punct, fericirea şi venitul se corelază, dar, cu timpul, fericirea nu creşte când creşte venitul”, spune profesorul.

El dă exemplul ţărilor precum China, Coreea de Sud şi Chile, unde venitul pe cap de locuitor s-a dublat în mai puţin de 20 de ani. “Cu o creştere atât de rapidă a bunurilor unei persoane într-o perioadă scurtă de viaţă ai zice că oamenii din aceste ţări sunt atât de fericiţi încât dansează pe străzi. Cu toate acestea, în China şi în Chile se înregistrează un declin uşor al satisfacţiei”, spune Easterlin. Cei din Coreea de Sud sunt mai bogaţi şi puţin mai fericiţi ca în trecut.

“Dacă nici creşterea economică nu e calea spre fericire, atunci care e?”, se întreabă profesorul. “Ar trebui să concentrăm strategiile direct pe nevoile personale imediate legate de sănătate şi viaţa de familie”, mai spune acesta.

Alte studii recente citate de Daily Mail arată că banii ne fac mai fericiţi, dar numai până la un punct. Peste un venit de 50.000 de lire, banii nu mai afectează fericirea.

Foto: EPA

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger