Banda adezivă luptă împotriva infecţiei

0

Banda adezivă pare să aibă utilizări infinite, fiind o ustensilă care nu ar trebui să lipsească din trusa noastră domestică. Printre altele, cu ea ne putem tivi temporar pantalonii, putem îndepărta scamele de pe haine, prinde muşte sau izola un furtun găurit de aspirator. Recent, însă, un centru medical american a găsit o utlizare şi mai ingenioasă pentru această chestie lipicioasă: controlul răspândirii infecţiilor.

Infecţiile dobândite în spitale reprezintă o mare problemă pentru americani, care se confruntă anual cu 99.000 de morţi şi cu 30 de miliarde de dolari care umflă facturile medicale. Unul din 20 de oameni internaţi în spitale se aleg cu o infecţie în timpul sejurului medical. Măsurile standard de control al infecţiilor presupune ca angajaţii spitalelor să poarte halate, mănuşi şi măşti sterile chiar şi atunci când poartă o conversaţie cu pacienţi izolaţi, însă asemenea măsuri sunt incomode şi consumă mult timp. În aceste condiţii, echipa de prevenire a infecţiilor dintr-un centru medical ce cuprinde patru spitale în Illinois şi Iowa a venit cu o soluţie mai simplă.

A folosit bandă adezivă de culoare roşie pentru a delimita o aşa-numită “zonă de siguranţă”, mai exact o suprafaţă de circa un metru care se întinde de la uşa camerei pacienţilor de unde medicii şi personalul spitalelor comunică în condiţii de siguranţă cu bolnavii izolaţi. În urma cercetărilor s-a observat că banda adezivă a făcut economii de 110.000 de dolari pe an în numele sistemului de sănătate american şi de 2.700 de ore în numele personalului medical. Într-un alt studiu publicat săptămâna trecută s-a observat că un alt produs domestic intens folosit, tamponul de vată, a redus rata infecţiilor din spitale cu 3-19%.

Sursa: Time

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger