Banda adezivă care susține greutatea unui om, inspirată de șopârlele gecko

0

Șopârlele gecko sunt o inepuizabilă sursă de inspirație pentru oamenii de știință. Astfel, dacă au inspirat modele de roboți, de ce nu ar inspira și ceva extrem de util oamenilor, folosit pe scară largă, precum banda adezivă? Asta s-au întrebat câțiva cercetători germani și … s-au pus pe treabă, inventând o bandă care poate susține greutatea unei persoane.

 

Echipa de cercetători germani de la Universitatea Kiel, condusă de Stanislav Gorb, s-a inspirat din modelul picioarelor șopârlei pentru a realiza o bandă adezivă siliconată. Banda nu doar că este puternică, dar poate fi refolosită și nu lasă urme lipicioase. Pentru a-i demonstra tăria, unul din membrii echipei s-a agățat cu ea de tavan (foto). Funcționalitatea invenției se bazează pe tiparul structurii picioarelor unor insecte și ale șopârlelor (micile spatule aflate pe tălpile lor). Astfel, când acestea ating o anumită suprafață, se produce o atracție între molecule, numită forța Van der Waals, care le face să se ”lipească” de suprafața atinsă. Această forță este și cea care face picăturile de apă să stea pe tavan sau pe pereții paharelor.

În mod normal, această forță nu este tocmai puternică, dar, când mii de spatule de pe piciorul unei gecko își pun energia laolaltă, ele pot susține o greutate semnificativă (motiv pentru care șopârlele gecko pot merge pe tavan și pot urca pe sticlă). Inspirați de întreg procesul, cercetătorii germani au inventat conceptul nou de bandă adezivă, iar adevărata provocare a fost la fabricarea ei și la a o face să funcționeze pe suprafețe care nu sunt perfect netede. Totuși, ei au reușit să prezinte un produs viabil, în cadrul AVS Symposium, eveniment desfășurat în Statele Unite ale Americii săptămâna trecută. Când anume această bandă adezivă va deveni disponibilă pe piață, rămâne de văzut. Deocamdată, spun inventatorii ei, o mai testează.

 

Sursa: Discovery News

Foto: University of Kiel, Germany

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger