Banca Mondială: Schimbările climatice = 100 de milioane de oameni în sărăcie extremă până în 2030

1

Schimbările climatice ar putea arunca încă 100 de milioane de oameni în sărăcie extremă până în 2030, afectând agricultura și răspândind malaria și alte boli, arată un raport recent al Băncii Mondiale, citat de The Big Story. Publicat cu câteva săptămâni înainte de summitul climatic din Paris, acesta subliniază că impactul încălzirii globale este inegal, săracii lumii fiind nepregătiți să facă față șocurilor produse de fenomene precum creșterea nivelului mărilor sau secete severe.

„Au mai puține resurse și primesc mai puțin sprijin din partea familiei, a comunității, a sistemului financiar și (au mai puține) plase de siguranță sociale, supraviețuire și adaptare”, spune raportul. Modalitățile de întrajutorare a țărilor sărace și a comunităților sărace din interiorul unor țări în lupta cu schimbările climatice reprezintă unul dintre subiectele cheie din cadrul discuțiilor pe marginea acordului climatic global ce ar urma să fie adoptat luna viitoare la Paris. Vocile care cred că țările bogate nu fac suficient de mult pentru a le ajuta pe cele sărace spun că raportul subliniază nevoia unor finanțări de miliarde de dolari.

În ciuda unor promisiuni de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de încălzire, schimbările climatice nu se vor opri în curând. Specialiștii se așteaptă ca emisiile de dioxid de carbon să crească timp de mai mulți ani pe măsură ce China, India și alte țări în curs de dezvoltare folosesc tot mai mulți combustibili fosili pentru a-și alimenta economiile. Eforturile de protecție a săracilor, care să includă îmbunătățirea accesului la sănătate și plase de siguranță sociale, consolidarea sistemelor de apărare în fața inundațiilor și obținerea unor recolte mai rezistente la căldură, ar putea preveni, susține Banca Mondială, mare parte din consecințele negative ale schimbărilor climatice asupra sărăciei.

„În lipsa unei astfel de dezvoltări pozitive, schimbările climatice ar putea genera, până în 2030, un plus de 100 de milioane de oameni care vor trăi în sărăcie extremă”, arată raportul. Stephane Hallegatte, unul dintre autorii săi, a spus pentru The Associated Press că una dintre trăsăturile unice ale raportului este că în loc să fi analizat impactul macroeconomic al schimbărilor climatice, el s-a bazat, parțial, pe chestionare aplicate unui număr de 1,4 milioane de oameni din 92 de țări. „Când îi întrebăm de oameni cum cad în sărăcie, apar trei factori majori: șocurile agricole, inclusiv creșterea prețurilor alimentare, dezastre naturale precum inundațiile, secetele, furtunile și probleme de sănătate ca malaria și diareea”.

Raportul face referire la studii care au arătat că schimbările climatice ar putea conduce la o pierdere globală cu 5% a recoltelor agricole până în 2030 și cu 30% până în 2080 și la studii care au atras atenția că temperaturile în creștere ar putea spori cu 150 de milioane numărul oamenilor aflați în riscul de a contracta malarie. Ca de obicei, regiunile care vor avea de suferit cel mai mult de pe urma impactului schimbărilor climatice sunt Africa subsahariană și Asia de Sud.

SUA și alte țări au primis împreună că vor suplimenta finanțările pe probleme climatice către țările în curs de dezvoltare cu 100 de miliarde de dolari anual până în 2020, pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice și să-și reducă emisiile cu efect de seră. De cealaltă parte, țările în curs de dezvoltare vor cere, pentru acordul de la Paris, angajamente financiare care să depășească anul 2020, însă națiunile bogate ezită să facă promisiuni ferme, în primul rând pentru că nu își cunosc exact bugetele pentru anii următori. Un raport recent realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a estimat că finanțările climatice către țările în curs de dezvoltare au atins suma de 62 de miliarde de dolari în 2014.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger