Banca Mondială preconizează migrații masive din cauza schimbărilor climatice

0

140 de milioane de persoane din trei regiuni ale lumii vor migra intern până în 2050 din cauza schimbărilor climatice. Aceste mișcări de populații vor crea zone critice la periferiile marilor orașe din sudul Asiei, Africa sub-Sahariană și America Latină, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale.

Regiunile analizate dețin o pondere de 55% din populația mondială. În Africa sub-Sahariană Banca Mondială estimează că 86 de milioane vor migra, pe când în Asia 40 de milioane, iar în America Latină 17 milioane. Strămutările în masă preconizate ar putea amenința guvernarea și dezvoltarea economică și socială a țărilor din cele trei regiuni.

În mare măsură schimbările climatice îi vor afecta pe cei săraci și vulnerabili. Schimbările vor îngreuna sau vor face de-a dreptul imposibilă practicarea agriculturii în multe zone ale lumii, vor amenința existența resurselor de apă disponibile și vor mări șansele producerii de inundații, secetă sau caniculă în anumite zone. Creșterea nivelului oceanelor și apariția furtunilor din ce în ce mai violente vor afecta în mod deosebit zone cu țărmuri joase precum în Bangladesh.

Efectele negative generate de schimbările climatice ar putea fi temperate dacă guvernele vor lua trei măsuri esențiale: accelerarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, includerea migrației cauzate de schimbările climatice pe agenda programelor de dezvoltare națională și investirea în cercetare în vederea obținerii de noi date și analize cu scopul de a  planifica dezvoltarea.

Numărul migranților ar putea ajunge undeva între 65 și 105 milioane dacă programele de dezvoltare devin mai inclusive și pot coborî până la între 30 și 70 milioane dacă acțiuni radicale se vor lua în privința emisiilor de gaze cu efect de seră, conform specialiștilor din cadrul Băncii Mondiale.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger