Banca Mondială îndeamnă ţările la protecţia urgentă a capitalului natural

0

Un raport al Băncii Mondiale le atrage atenţia ţărilor că trebuie să ia măsuri urgente pentru a-şi proteja capitalul natural – păduri, terenuri mlăştinoase sau regiuni de coastă – ca parte a dezvoltării lor economice. Potrivit instituţiei, valorizarea monetară a ecosistemelor naturale ar reprezenta un pas important pe drumul spre o creştere economică verde, adică durabilă.

 

Flickr/apes_abroad

 

Rachel Kyte, vicepreşedinte al direcţiei de dezvoltare durabilă din cadrul Băncii, spune că modelul de creştere economică aplicat în ultimele decenii nu a fost deloc durabil, şi asta pentru că a afectat semnificativ mediul. Apoi a dat ca exemplu pozitiv Tailanda, al cărei guvern s-a orientat într-o direcţie sustenabilă, încercând să plaseze valoare asupra pădurilor de mangrove. Câteva cifre comparative: tăierea mangrovelor pentru lemn generează câştiguri de 1.000 de dolari pe hectar; înlocuirea lor cu o fermă de creveţi aduce venituri de 10.000 de dolari pe hectar; în timp ce păstrarea lor şi conştientizarea potenţialului lor de scut împotriva inundaţiilor ar avea o valoare de 16.000 de dolari pe hectar.

Până acum, puţine ţări au luat măsuri de evaluare monetară a sistemului lor natural, urmărind doar creşterea economică pe termen scurt, iar costurile dezastrelor naturale au crescut considerabil în ultima vreme, în detrimentul ţărilor în curs de dezvoltare. În aceste condiţii, ţările dezvoltate ar trebui să privească dincolo de PIB, să nu-l mai considere principalul indicator al creştere economice. Pentru ţările care încearcă să le prindă din urmă, însă, rata de creştere a PIB-ului ar trebui să fie însă de 6% pe an, pentru a-şi asigura lucrurile de care au nevoie. Mai multe detalii puteţi citi pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger