Foametea din Cornul Africii, cea mai estică regiune a continentului african, este produsă de om, fiind rezultatul prețurilor crescute artificial pentru mâncare și conflictelor civile, a declarat economistul Băncii Mondiale pentru Kenya, Wolfgang Fengler.
“Această criză este artificială. Secete au fost mereu, dar numai o strategie proastă poate duce la foamete”, spune acesta pentru Reuters.
Aproximativ 12,4 milioane de oameni din Cornul Africii, care include Somalia, Kenya, Etiopia și Djibouti, sunt afectați de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, potrivit Națiunilor Unite. Zeci de mii de oameni au murit deja.
Fengler spune că prețul porumbului a fost semnificativ mai mare în Africa decât în restul lumii din cauza controlului de pe piețele de hrană locale. “În Kenya, prețul porumbului este cu 60-70% peste media globală la acest moment. Un număr mic de fermieri controlează piața și țin prețurile în mod artificial la un nivel ridicat”, explică economistul.
Prețurile ridicate la hrană și energie a creat presiuni în toată lumea, dar cu predilecție în țările în curs de dezvoltare. “Porumbul este mai iefitn în Statele Unite și în Germania decât în Africa de Est”, spune Fengler.
De asemenea, războiul de două decenii care se duce în Somalia exacerbează criza hranei. Aproximativ 3,7 milioane de somalezi riscă înfometarea în două regiuni din Somalia controlate de grupul militar Shabaab care a blocat ajutoarele umanitare.
Foto: Reuters