Banca de plastic, un proiect care ajută mediul și comunitățile sărace

1

Doi antreprenori canadieni, David Katz și Shaun Frankson, și-au propus să lupte atât împotriva poluării, cât și împotriva sărăciei, în același timp, cu ajutorul unui proiect care să combine cele două misiuni. Proiectul se numește “Plastic Bank” (Banca de plastic) și startul său va fi dat luna viitoare în Peru și Columbia.

 

 

Multe zone din întreaga lume sunt afectate de poluarea cu plastic și, totodată, multe dintre acestea sunt căminele unor oameni săraci, care se luptă să supraviețuiască de la o zi la alta. Modelul gândit de către cei doi canadieni este un fel de întreprindere socială, care „transformă” plasticul în bani (monedă de schimb), răsplătind, astfel, munca celor care se implică în curățarea mediului înconjurător de plasticul dăunător și, de asemenea, oprind plasticul să ajungă în mările și oceanele planetei.

Pentru David Katz (om de afaceri pasionat de scufundări) motivația să înceapă proiectul a venit când a văzut plajele din Malaezia care păreau mai degrabă formate din plastic decât din nisip. Astfel că, luna viitoare, proiectul „Plastic Bank” va porni în Peru, o țară unde numai 2% din deșeuri sunt reciclate, în prezent, dar și în Columbia. Inițiatorii proiectului au găsit parteneri în aceste două țări pentru ideea lor, precum și comunități interesate să îl pună în aplicare. Astfel, la centrele Plastic Bank special înființate, oamenii vor putea schimba plasticul reciclabil cu „credite” menite să îi ajute să își achiziționeze produse de bază, necesare traiului zilnic și, totodată, vor primi acces la imprimante 3D, cu ajutorul cărora să își confecționeze unelte sau diverse obiecte.

În viziunea fondatorilor proiectului, oriunde în lume deșeurile din plastic și sărăcia merg mână în mână se va deschide un centru Plastic Bank. De luna viitoare, primele „armate” de colectori și sortatori de deșeuri din plastic vor fi mobilizate pentru a începe lupta pentru un mediu mai curat și o viață mai bună a comunităților sărace. Într-o etapă viitoare a proiectului, diverse tipuri de afaceri care folosesc plasticul vor fi încurajate să devină centre de schimb de acest tip (plastic pentru resurse financiare). Fiecare poate deveni o parte a proiectului, prin simpla alăturare la mișcarea Social Plastic Movement.

 

Mai multe detalii: Plastic Bank

 

Sursa și foto: Inhabitat

 

Puteți citi și:

Pantofii realizați 100% din gunoaie

FOTO Oameni şi gunoaiele lor

FOTO Bijuterii care par din aur, dar sunt făcute din plastic reciclat

VIDEO Simfonia luminii, din sticle de plastic reciclate

Case din sticle de plastic reciclate – o soluţie pentru oamenii fără adăpost

 

 


Un comentariu

  1. si cu plasticul pe care il produc (prin 3D printing) ce se intampla? in prezentarea lor nu este deloc clar, o sa le scriem sa ii intrebam 😉
    pana la urma, din pacate, tot plastic (a se citi “toxic”) ramane…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger