Ban la ban trage și păduche la păduche – răspuns la Chiva

6

Chiva, o să te doară ce-ți zic dar ești un estet – pentru tine, politica e în primul rînd poză. Din colțul de sală în care stau eu singur – e poză. Pentru armele de foc – poză. Ce treabă ai tu cu armele de foc? Își pune vreodată cineva problema asta în Europa? Pentru controlul imigrației – aici nu mai e poză, aici ești clișeul emigrantului privilegiat, care, odată instalat, ar vrea să se dea foc la poduri în urmă. Nimic nu e mai ușor decît să fuți la Băsescu – da, normal, pentru că nu sîntem în Iran. Dar nu despre coaie era vorba.

de Dan Sociu

Am exagerat cu țuțăr, ok. Nu cîștigi nimic de la Băsescu. Dar ceva tot cîștigi fiind de dreapta. Ești copilul clasei tale sociale adoptive. Ai crescut în Crîngași, la bloc, într-o familie de muncitori educați și la un moment dat ai sărit pe alt nivel social – și simți nevoia să ți-l aperi. Dar nu numai despre asta e vorba. E mai degrabă estetismul. Stînga e ceva așa de la îndemînă pentru un scriitor, e ceva așa de comun și atîția proști o mimează, ar fi o opțiune scîrbos de conformistă pentru tine.

Dar politica e ceva mai serios decît alegerile estete din adolescență între gașca hipioților, a rockerilor sau a depeșarilor. Pentru că politica ți se bagă, vorba lui Vakulovski, și-n cur. Cînd a dat Băsescu austeritatea peste noi – și poți să nuanțezi pînă mîine, tot iese că el a dat-o – partenerei mele de atunci, doctor rezident, i s-au tăiat din cele 9 milioane cît primea și i s-au luat sporurile de periculozitate (e psihiatru la Obregia). O chirie în București, dacă nu vrei să împarți casa cu necunoscuți, e minim 9 milioane. În același timp, Videanu a numit-o manager al spitalului Obregia pe Monica Boer, una cu dosare penale, poreclită Monica 50 pentru cele 50 de procente pe care și le păstrează din contracte. Nici ea și nici alți doctori cu putere n-au ridicat un deget pentru colegii lor mai tineri. Și știi de ce? Pentru că în kit-ul Dreptei nu există această obligație, solidarizarea cu ăia mai amărîți, nici măcar de formă, ca la conformiștii de stîngiști. Dreapta are o singură regulă – ban la ban trage și păduche la păduche. De aia, de exemplu, austeritatea nu s-a făcut la fel și pentru funcționarii de la Ministerul de Finanțe – pentru că ei sînt aproape de bani. De aia globalizarea îi lasă fără joburi pe muncitorii din Occident dar nu și pe speculanții și managerii și învîrtitorii de bani din Occident. Crezi că nu sînt în India sau în China sau în Brazilia destui învîrtitori de bani deștepți și ieftini care să-i scoată din joc pe omologii lor din Vest? Doar că pentru ăia care stau pe lîngă bani sînt reguli diferite, sînt specii protejate. Dreapta e ca stînga, dar nu și pentru săraci. Iar dreapta e puterea, pentru că dreapta sînt cei cu bani. Sigur că da, stîngiștii sînt conformiștii, într-o lume în care dreapta e puterea și are tot, îi are inclusiv pe stîngiști în buzunar – pentru că unde ar putea să lucreze? La buget, pe 9 milioane minus 25%? Dar sînt sigur că vezi și tu gluma cînd zici că ești solitar și victimă, în convingerile tale de dreapta.

Stînga e conformistă și plictisitoare și ipocrită pentru că e nevoită să spună aceleași căcaturi, să enunțe aceleași principii mai mari decît individul și interesele lui mici. De aia orice stîngist se simte și un pic de impostor – pentru că nu poți să vorbești cu inima împăcată despre săraci ca o categorie sub asediu, așa cum și e, cînd tu clar ai scăpat de acolo, cît de cît și oricum nu e ca și cum ai fi făcut ceva mai mult decît să scrii niște texte. Dar după mine repetarea unor principii etice, a unor aspirații egalitariste, oricît de ipocrită și pompoasă și fake ar putea părea, e oricînd mai bună decît disprețuirea lor de la nivelul ăluia care stă în apropierea banilor și își zice că l-au pus acolo legile naturii, competitivitatea și hărnicia lui deosebite. Discursurile dreptei sînt ca ale țăranilor din zonele de munte sau cu mai multe resurse, ăia care întorc de șapte ori în plus fînul ca să fie văzuți muncind și să dea impresia că hărnicia i-a făcut mai prosperi decît pe moldoveni sau alți leneși, nu pădurile gratuite de pe lîngă casă.

Clar sînt de acord cu tine cînd zici că dacă îl pierdeam pe Băsescu rămîneam cu psihopații ăia și am și scris asta, că între interlopul Băsescu și interlopii ăilalți îl aleg pe Băsescu (și s-a văzut cît de stînga e Ponta, cu coplata la sănătate). Dar e o diferență între susținerea de genul ăsta, de nevoie, și idolatrizarea lui – și despre asta vorbeam de fapt, că asta ați făcut, tu și ceilalți scriitori de dreapta, nu o susținere sceptică și critică, ați făcut microbism.

(Mă opresc aici, deocamdată – deși au trecut 3 săptămîni de cînd m-am lăsat, tot mă chinuie sevrajul după țigări; dar continuăm cît vrei, dacă vrei; și să știi că n-am scris niciodată despre G8 – am scris despre punctul g și cam atît; socialul din poeziile mele e în descrierea contextului, nu în retorică de slogan).

 

Puteți citi și:

Nu mai exagerați. Cărtărescu o să fie bine

Bitch, please – Răspuns la Sociu


6 comentarii

 1. Mai exista oameni care cred in doctrine? Ce e dreapta? Aratati-mi pe strada dreapta adevarata si sa nu indrazniti sa aratati cu degetul catre gipane ca e de prost gust. Ce e stanga? Aratati-mi pe strada! Si sa nu aratati spre pensionarii cu plasa de panza in mana ca ma insultati. Doctrinele sunt poze, niste afise mari OOH de aratat la multime in prag de alegeri. Niste etichete pe care si le pun oameni din clasa politica in lipsa de altceva, in lipsa unor valori si a unor principii sanatoase, de bun simt. Ma enerveaza ca sunt oameni de la care am asteptari mari si care inca mai cred in Mos Craciun, cu nostalgii de Mos Gerila. Atata timp cat se mai discuta subiectul dreapta vs stanga suntem pierduti, pentru simplul motiv ca pierdem vremea. Nu ar fi mai bine sa ne apucam pur si simplu de munca?

 2. Pingback: La ce e bună o armă de foc – răspuns la Sociu | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. – “Ce treabă ai tu cu armele de foc? Își pune vreodată cineva problema asta în Europa?” – da, unele persoane si in general putem discuta despre orice daca avem imaginatie si o inteligenta mobila.

  – “Pentru controlul imigrației – aici nu mai e poză, aici ești clișeul emigrantului privilegiat, care, odată instalat, ar vrea să se dea foc la poduri în urmă.” plus “Crezi că nu sînt în India sau în China sau în Brazilia destui învîrtitori de bani deștepți și ieftini care să-i scoată din joc pe omologii lor din Vest?” – foarte bine respectul meu pentru acesti superbi pradatori:) (pentru inteligenta, nu pentru job). dar mai exista si asta http://www.youtube.com/watch?v=krRUMPrhyv4&feature=related. daca nu vrei chestii din astea extreme, mai exista cazuri de tipi sa zicem din ghana care vrajesc o tipa din ghana rezident uk pe ajutor social (fiindca fusese deja vrajita o data si avea un copil nascut in uk), ii fac inca un copil pe care nu il vad vreodata in viata lor si dupa circa 5-6 ani isi dau seama ca isi doresc reintregirea familiei. la fel, desigur, exista tipi nepradatori, care nu vor sa sparga piata, onesti, care lucreaza o viata intreaga pe bune, pentru niste chestii care sint pur si simplu decente. dar ei sint mediocri si au aspiratii middle class cum zice c. rogozanu, nu au, ca el probabil, o viata buna de facut filme. sa zicem doar ca lumea e complexa si poate ar fi mai bine sa o evaluam cu inteligenta, nu cu discursuri de vrajit complexati.

  -“Ești copilul clasei tale sociale adoptive. Ai crescut în Crîngași, la bloc, într-o familie de muncitori educați și la un moment dat ai sărit pe alt nivel social – și simți nevoia să ți-l aperi.” – astea sint chestii private pe care evident le putem judeca pe net daca tot ne cunoastem sau ne putem pur si simplu abtine daca avem si alte argumente. daca tot am zis ca discutam orice poti sa ma intrebi (privat) orice te intereseaza despre clasa/statutul meu social, macar sa fie acurat ce apare pe net dupa aia. cu estetismul ai dreptate, estetismul din pacate ne maninca pe toti, o sa revin.

  -“Cînd a dat Băsescu austeritatea peste noi – și poți să nuanțezi pînă mîine, tot iese că el a dat-o – partenerei mele de atunci, doctor rezident, i s-au tăiat din cele 9 milioane cît primea și i s-au luat sporurile de periculozitate (e psihiatru la Obregia).” – peste noi:). altfel, medicii pot emigra, nu o spun cu cinism, asta e realitatea, cu pros and cons. daca voiai exemple de tipi cu adevarat disperati incearca altul. “În același timp, Videanu a numit-o manager al spitalului Obregia pe Monica Boer, una cu dosare penale, poreclită Monica 50 pentru cele 50 de procente pe care și le păstrează din contracte” – nu stiam ca videanu numeste directori de spitale. pentru cele 50 de procente exista dna, a reclamat-o cineva? dar am uitat, anticoruptia e ceva gresit.

  “Pentru că în kit-ul Dreptei nu există această obligație, solidarizarea cu ăia mai amărîți, privilegii, ministerul de finante samd” – probabil e un cliseu deja, nu judeca dupa marea dreapta din ro. locuiesc intr-un stat cu politica de dreapta, la fel poti sa ma intrebi in privat ce vrei despre cum functioneaza, o sa ma informez si o sa iti spun. nu as fi zis “kitul dreptei” in locul tau, intimplator “in kitul dreptei” europene chiar exista ce ziceai tu, in fine. judecind asa, as putea sa spun ca toti stingistii din lume sau macar din romania sint niste penibili care nu au facut in viata lor o zi de voluntariat sau o donatie cuiva sau mai exact nimic altceva decit blabla, in schimb se sparg in burse si iau o gramada de bani ca sa tina discursuri pe net sau sa faca “actiuni” de care poti doar sa rizi extrem de mult (impostura de care ziceai e in grade diferite, uneori merge chiar low de tot:). sper/stiu ca sint si altfel. parca iti placea simone weil, ok cu ea e o chestie speciala, dar parca e altceva decit karnoouh (evident, intentionat am luat un exemplu f low:)

  “Discursurile dreptei sînt ca ale țăranilor din zonele de munte sau cu mai multe resurse, ăia care întorc de șapte ori în plus fînul ca să fie văzuți muncind și să dea impresia că hărnicia i-a făcut mai prosperi decît pe moldoveni sau alți leneși, nu pădurile gratuite de pe lîngă casă” – uite si aici o sa te contrazic:), apropo de clasa mea sociala, eu am mai stat pe la tara cind eram mica, oricum suficient ca sa nu aduc asa exemple timpite. sa stii si tu, la munte nu e fin, nici la padure, mai e asa cit sa dai la animale, dar in nici un caz sa il intorci de sapte ori si sa te imbogatesti:) plus finul nu e asa o bogatie, mai intreaba:) dar era o ocazie sa mai recitam povestea cu moldoveni si ardeleni, ca exact asta sint moldovenii si ardelenii, intruchiparea stingii si a dreptei. in fine.

  cred ca e mai lung commentul decit ce ai scris tu. ca o concluzie, cred ca va comportati amindoi ca doua lezbience isterice:). daca inteleg bine, ce va reprosati este lipsa de coerenta dintre discursuri si propriul proiect personal:) probabil aveti dreptate amindoi, cam la toti oamenii exista o distanta intre cele doua. cum ziceam, estetismul ne omoara pe toti. poate decit sa va aruncati rahaturi pe net mai bine ati lucra la asta, asa mai incet, on a daily basis si mai putin pentru public. dar asta e o chestie de taran neoprotestant, mai bine mergeti de fapt si beti bere, unul cu baietii din piata universitatii care respira napalm si unul pe patura ciinelui. pusi, vba lui silviu.

 4. Pingback: Nu mai exagerați, Mircea Cărtărescu o să fie bine | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. nu prea am inteles partea cu videanu si cea cu taierea salariului tovarasei de viata.din ce imi amintesc, ca intr-un vis, videanu a plecat in 2008 de la primarie si taierile de salarii au fost in 2010.asta daca nu spui ca pe vremea cand era ministru al economiei, a dat ordin la ministerul sanatatii sa fie numita doamna in cauza. si desi era sa vars o lacrima pentru tovarasa de viata si idealuri, mi-am amintit ca in viata reala…nu stiu nici un doctor sarac.nici unul.probabil rezidentiatul este ca un purgatoriu pentru rai.si sunt rezidentiate si in tara, nu toata lumea trebuie sa stea teapana in bucuresti daca nu isi permite.

  teoria ca teoria, tovarase, insa practica ne omoara!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger