Balenele și delfinii ar trebui să aibă drepturi legale

1

Asta susțin inițiatorii unor campanii de promovare a dreptului la viață pe care ar trebui să-l aibă aceste mamifere de inteligență superioară. Un grup de cercetători în știință și etică susține că avem deja destule dovezi pentru a atesta inteligența acestor animale marine, astfel încât să creăm o lege internațională care să le ofere protecție garantată.

 

Potrivit acestei declarații a drepturilor cetaceelor, categorie care include delfinii și balenelem acestea ar trebui să fie recunoscute la ”persoane non-umane”, cărora să li se respecte dreptul la viață. Acceptarea oficială a unui astfel de statut ar permite acțiuni mai eficiente împotriva vânătorilor de balene, a parcurilor acvatice, a acvariilor și alte forme de distracție unde sunt ținute în captivitate aceste animale.

”Știința ne-a arătat pânâ acum că individualitatea, conștiența și conștiința de sine nu mai sunt proprietăți strict umane. Acest lucru implică tot felul de schimbări,” e de părere Tom White, de la Centrul pentru Etică și Afaceri al unei universități din Los Angeles. ”Delfinii sunt persoane non-umane. O persoană trebuie să fie un individ. Iar dacă indivizii contează, atunci uciderea deliberată a unuia dintre ei va echivala cu uciderea deliberată a unei ființe umane. Ținerea în captivitate a unor astfel de ființe, mai ales în condiții improprii, este inacceptabilă din punct de vedere etic, la fel și vânătoarea de balene,” completează  White.

Șansele de a obține în mod concret drepturi legale pentru aceste animale sunt destul de slabe în viitorul apropiat, iar cei care militează pentru această cauză sunt realiști. În cel mai bun caz, o astfel de schimbare s-ar petrece undeva peste 10 ani, însă cel mai probabil vor trece 20 până atunci, estimează ei.

 

Sursa: MSNBC

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger