Balenele fac drumuri de socializare printre ghețurile topite

0

Topirea ghețurilor arctice va deschide trecătoarea nord-vestică dintre Atlantic și Pacific (adică vasta mare nordică de deasupra Canadei, acum sugrumată de gheață). Aceasta este predicția cercetătorilor care au descoperit, deja, cu ajutorul imaginilor din satelit, cum balenele bowhead (cap cu fundă) găsesc trecători prin gheața desprinsă și se întâlnesc cu rudele lor de pe partea cealaltă.

 

Ruperea ghețurilor în această zonă va însemna rute maritime mai scurte și socializarea speciilor din cele două oceane. Schelete vechi descoperite, mostre de ADN și alți factori au arătat biologilor marini că acest lucru s-a mai întâmplat în trecut, cel puțin la populația de balene bowhead (care trăiește pe ambele laturi ale continentului, în ambele oceane; se pare că verii de pe o coastă și-au vizitat verii de pe cealaltă coastă).

Acum, imaginile surprinse de sateliți arată că balenele din vestul Groenlandei și Alaska intră pe canalele nordice din zona arctică a Canadei, în timpul verii, croindu-și drum printre ghețurile desprinse și petrec timp împreună cu rudele lor. Studiul care anunță aceste descoperiri a fost publicat în revista Biology Letters și vorbește inclusiv despre rolul istoric al acestor traversări ale balenelor din trecut (importanța fenomentului pentru triburile locuitoare ale zonelor îndepărtate din Alaska și Groenlanda). Aceste călătorii de scurtă durată sunt în continuare supravegheate de specialiști, care urmăresc cu atenție efectele socializării dintre balenele de pe o coastă și rudele lor de pe coasta opusă.

 

Sursa: ENN

Foto: Frontiers North

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger