Balenele albastre: cele mai mari mamifere ale planetei devin şi mai mari

0

Balenele albastre sunt cele mai mari mamifere de pe Pământ; dar, spun specialiştii, se pare că evoluţia lor nu se va opri aici: acestea devin tot mai mari, fenomenul fiind în desfăşurare în prezent. Concluzia aparţine unui studiu al biologului evoluţionist Alistair Evans, de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.

 

„Se pare că mamiferul cel mai mare de pe planetă continuă să crească în dimensiune”, a spus Evans, al cărui studiu a fost publicat săptămâna aceasta în revista Proceedings of the Royal Academy of Sciences. Biologul şi echipa sa au analizat creşterea în dimensiune a mamiferelor începând de la momentul dispariţiei dinozaurilor, adică de acum 65 de milioane de ani. Studiul a reuşit să estimeze mărimea corporală a sute de specii din 28 de clase diferite de animale, pentru 20 de perioade de timp diferite din ultimii 70 de milioane de ani. Pentru aceasta, cercetătorii s-au folosit de diverse fosile descoperite de-a lungul timpului, de la dinţi la cranii sau oase variate şi de comparaţia cu speciile prezentului.

În ceea ce priveşte balenele, ei au descoperit că acestea au avut nevoie de 5 milioane de generaţii (pe durata a 30 de milioane de ani) pentru a ajunge de la 25 de kilograme (per individ, desigur) la 190 de tone, actuala greutate a balenei albastre. Prin comparaţie, mamiferele terestre au evoluat în mărime corporală la jumătate faţă de rata de evoluţie a mamiferelor marine. Motivul, cred autorii studiului, pentru care mamiferele marine au crescut mai repede este faptul că e mai uşor să devii mai mare în apă. Cum apa are capacitatea de a menţine orice vieţuitoare din adâncurile sale, este nevoie de puţine modificări ale corpului pentru a suporta creşterea în greutate.

Totodată, studiul a descoperit că aproape toate mamiferele prezentului sunt mai mici în dimensiune şi greutate decât strămoşii lor din perioada ultimei ere glaciare, adică de acum mai bine de un milion de ani. Evans consideră că motivul pentru acest fenomen este fie faptul că animalele mari au fost vânate până la extincţie, fie vremea mai caldă, care nu oferă avantaje mărimii. Excepţia o reprezintă balenele albastre, care continuă să crească. Evans crede că fenomenul se întâmplă datorită krillului care este adus de curenţii oceanici în jurul Antarcticii, în cantitate foarte mare, numai bun pentru mese îmbelşugate ale acestor balene. Co-autorul studiului, zoologul Erich Fitzgerald, spune că, de fapt, balenele în general au continuat să crească şi că, teoretic, au capacitatea de a creşte în continuare în dimensiune, atâta vreme cât găsesc hrana necesară pentru a se susţine.

Autorii studiului rămân, totuşi, pesimişti în legătură cu viitoare creşteri al mamiferelor marine, din cauza pescuitului industrial care ameninţă exact sursa de hrană a balenelor. „Credem că este posibil ca maximul lor în mărime să fie atins acum, în această perioadă a prezentului nostru”, a apreciat Fitzgerald. Evans consideră că mărimea este un avantaj pentru aceste mamifere, atât din punct de vedere al dietei, cât şi din punct de vedere al metabolismului. Plus, desigur, mărimea contează când vine vorba de călătorii pe distanţe mari, de stocarea unei cantităţi mai mare de energie a corpului şi de intimidarea prădătorilor.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger