Balena orca albă – un exemplar posibil unic în lume

0

O balenă orca albă ca neaua a fost văzută în apele Rusiei şi fotografiată de participanţii la un proiect numit “Far East Russia Orca Project” (FEROP). Oamenii de ştiinţă cred că balena este singura orcă din lume cu această culoare, posibil cauzată de albinism; exemplarul este un adult şi a fost botezat Iceberg.

 

 

În timp ce studiau interacţiunea socială şi acustica balenelor şi delfinilor din zona Insulelor Commander, din Pacificul de Nord, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect au observat înotătoarea albă a balenei plutind deasupra apei. „Reacţia tuturor a fost de surprindere şi exaltare”, a declarat cercetătorul Erich Hoyt, co-director al proiectului FEROP, în cadrul căruia avea loc şi expediţia care a avut şansa să întâlnească orca albă. Acum, oamenii de ştiinţă se întreabă dacă nu cumva această balenă albă-ca-zăpada este una şi aceeaşi cu orca remarcată în anii 2000 şi 2008 în preajma insulelor Aleutian (Alaska), tot de echipe de cercetători.

Similarităţile dintre conjuncturile în care au fost remarcate balenele albe şi asemănarea mamiferelor îi fac pe unii cercetători să ia în considerare posibilitatea ca, de fapt, să fie vorba de una şi aceeaşi balenă. Un traseu în regiunea Rusia – Alaska nu ar fi deloc surprinzător pentru o balenă din această familie, pentru că orcile migrează şi peste 2.000 de kilometri. Dar reprezentanţii proiectului FEROP spun că mamiferele observate în anii trecuţi ar fi fost, totuşi, mai întunecate la culoare decât cel descoperit acum. Numai o analiză foarte atentă şi specifică a fotografiilor din toate cele trei cazuri va da un verdict în acest sens. Nici Iceberg nu este o orcă albinoasă întrutotul, căci are şi ceva culoare pe zona din spatele înotătoarei sale dorsale. „De fapt, ar putea fi albinos sau nu, nu ştim încă nimic concret. Pentru a fi siguri că vorbim de un caz de albinism ar trebui să vedem dacă Iceberg are ochii roz şi nepigmentaţi”, a conchis Hoyt.

Indiferent de concluziile testelor viitoare, indiferent ce mutaţie genetică a provocat culoarea lăptoasă a balenei ucigaşe, exemplarul în cauză este un mascul „sănătos, frumos, robust, integrat în familia sa, în grupul său, aşa că putem presupune fără probleme că această culoare specială a sa nu îi afectează viaţa în mod negativ”, a mai specificat reprezentantul FEROP. Grupul de balene din care face parte Iceberg se hrăneşte exclusiv cu peşte, au remarcat cercetătorii care le-au urmărit. „Să descoperi un animal atât de frumos precum Iceberg demonstrează că sunt atât de multe mari surprizec care aşteaptă să fie găsite în locuri mai puţin sau deloc vizitate din oceane. Sper ca Iceberg să fie o motivaţie în plus pentru oameni nu doar să nu mai ucidă balene, ci şi să ne ajute să le salvăm habitatul, căminul lor, adică oceanele”, a conchis Erich Hoyt.

 

 

Sursa: National Geographic

Foto: E. Lazareva, Far East Russia Orca Project


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger