Bălegarul de vacă, sursă de energie pentru staţiunea de schi Killington (Vermont)

0

Iarna aceasta, schiorii care se vor bucura de pârtiile din Vermont (New England, SUA) vor fi transportaţi cu ajutorul electricităţii generate prin folosirea bălegarului de vacă colectat de la ferme de profil. Iniţiativa face parte dintr-un proiect menit să impulsioneze producerea de energie electrică pe cale bio, folosindu-se resursele de la fermele renumite ale statului Vermont.

 

 

 

Staţiunea Killington este una dintre cele mai mari şi mai renumite din regiunea New England. Aici vor fi folosiţi 300.000 kilowaţi-oră de electricitate provenită din bălegar colectat de la 13 ferme, în acest an. Energia va ajuta la funcţionarea K-1 Express Gondola (mijlocul de transport care duce schiorii pe vârful muntelui). Programul prin care se derulează această operaţiune a fost lansat în 2004 şi mai este supranumit „cow power”; în prezent, el generează 5 megawaţi de energie, folosind bălegar de la 10.000 de vite (din cele 270.000 câte sunt crescute la fermele din Vermont).

Procedeul presupune amestecarea bălegarului colectat din grajduri (direct de pe podele) cu apă folosită la spălarea echipamentelor de muls din aceleaşi ferme de vite. Bălegarul este „convertit” cu ajutorul unei bacterii anaerobe în gaz metan, care este ars pentru a genera electricitatea. Se consumă 300.000 de galoane de bălegar pe zi pentru acest proces. „Noi suntem mereu în căutarea unor metode care să ne facă eficienţi din punct de vedere al mediului şi care să ajute fermierii”, a explicat Sarah Thorson, purtător de cuvânt al staţiunii de schi Killington, care este prima staţiune de acest fel din Vermont care va folosi electricitate generată de bălegar.

 

Sursa: Reuters

Foto: NewEnglandMagazine

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger