Balanescu, triatlonistul. Un pariu castigat

9

Portret

Uneori, ca jurnalist, trebuie sa risti intr-un mod mai aparte. Sa iti pui in joc credibilitatea, onestitatea si sa spui raspicat lucruri despre care, altfel, ai avea retineri. Eu cred am riscat dar, indiferent de cum se vor derula lucrurile in continuare, sunt convins ca am cistigat deja pariul pe care vi l-am propus.

de Marian Chiriac

Am riscat incercind sa aduc in fata dvs un necunoscut. In plus, e sportiv – si, implicit, privit apriori ca o persoana cu studii mai putine si exprimare mai greoaie -, practica un sport deloc popular (cine a vazut in viata lui vreo proba de triatlon transmisa de televiziune?) si, nu in ultimul rind, e un tinar care poate viseaza mai mult decat poate trai in realitate.

Si totusi am considerat ca merita sa vi-l prezint pe Ciprian Balanescu, un triatlonist de doar 25 de ani care si-a propus ceva ce acum pare imposibil: sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice din 2012. Totusi, de ce am riscat?

Intai de toate, pentru ca Ciprian este un anti-erou. Nu a fost si nu va fi niciodata o vedeta precum fotbalistii zilei. Nu va tine nici prima pagina a ziarelor mondene si nici nu va cheltui intr-o noapte de petrecere cit cistiga un om simplu intr-un an de zile. Garantat.

Apoi, pentru ca Ciprian Balanescu este un om onest si muncitor. Am verificat asta si prin intermediul unor amici in care am incredere, dar i-am si vazut bataturile din podul palmelor, de la ridicat greutati si frecat ghidonul bicicletei. L-am vazut si cocarjat de oboseala, dupa ce tocmai terminase un antrenament la bazin.

Nu in ultimul rand, Ciprian e un om puternic. Desi s-a nascut cu ghinionul unui accident biografic, nu a ajuns sa traiasca la marginea societatii. Nu s-a lasat invins de viata, nu a dat vina pe trecut, ci a continuat sa viseze.

La ora cand am realizat interviul, isi pierduse aproape orice speranta ca va mai putea strange banii care i-ar permite sa urmeze un stagiu de pregatire specializat, in Spania. Era oarecum resemnat, dar nu descurajase.

Reactiile la povestea lui, semnele de sprijin primite de la cititori i-au dat insa aripi. Nu e nicio exagerare aici, nu am vreo intentie de a incalzi supa unei melodrame. Pur si simplu, sustinerea a fost mult peste asteptari. Mesaje de incurajare, promisiuni de mici donatii, oameni care s-au angajat sa ii gaseasca un sponsor. Ciprian spera acum din nou.

Habar nu am daca Ciprian Balanescu va reusi sa se califice la Jocurile Olimpice. Habar nu am daca ajuns acolo ar face o figura onorabila. Stiu insa ca e un om care merita incredere. Pentru mine, asta e deja un pariu castigat.

Eventuale donatii pot fi facute in contul:

Balanescu Ciprian
nr. cont: SV73254800800
Cod IBAN. RO25BRDE080SV73254800800

Banca Romana pentru Dezvoltare – Societe General.
Agentia ONIX GRUP
Brasov

Tags:9 comentarii

 1. “Habar nu am daca Ciprian Balanescu va reusi sa se califice la Jocurile Olimpice. Habar nu am daca ajuns acolo ar face o figura onorabila. Stiu insa ca e un om care merita incredere.”

  Nici eu nu stiu 100% daca se va califica sau daca va lua medalie in cazul in care se va califica, s-au intalnit si ghinioane de-a lungul timpului in triatlon, care sa te intarzie mult intr-o cursa, sau pur si simplu sa te scoata din acea cursa. Triatlonul e plin de surprize, am vazut in filme de triatlon biciclete scoase complet din cursa, lant rupt, schimbatoare de viteze care au cedat, se intampla rar insa se intampla. Eu sper din tot sufletul sa nu i se intample asa ceva lui Ciprian; ceea ce stiu cu siguranta este faptul ca el va da tot ce are mai bun in el pentru a ridica steagul Romaniei pe cea mai de sus treapta a podiumului. Si daca nu va fi sa fie asa, macar numele lui va fi scris alaturi de numele altor mari triatlonisti ai lumii ca participant la Olimpiada de la Londra, ca primul Roman participant la o Olimpiada de triatlon.

 2. Trebuie sa ajunga la Olimpiada!! Eu am emotii pentru fiecare sportiv care ajunge sa ia startul.
  Doar prin participari la concursuri se pot mobiliza copiii pentru a face performanta si nu numai. Sportul este foarte important si trebuie sa inteleaga toti ca face parte din educatie si ca ceea ce se castiga prin sport nu cred ca se poate castiga in nici un alt mod!
  Bafta lui Ciprian si sa ne apucam cu totii de triathlon, este un sport al tuturor! Anul trecut am participat si eu la un mini triatlon, este ceva deosebit! iti schimba viata!
  Practicarea oricarui sport iti schimba viata chiar si daca esti numai amator. Sunt mandra de toti sportivii pe care ii vad la televizor! bravo lor!

  • Ai dreptate, sportul practicat cu consecventa iti schimba viata, dar explica-le celolorlati de ce.

   Eu am inceput de vreo 3 ani sa merg cu bicicleta. Am plecat de la vreo 500 de km pe an si am ajuns la 5500 de km pe an. Ce anume s-a schimbat in viata mea:
   – 15 kg in minus fara abtinere de la mancare
   – tonus fizic crescut si, implicit de aici, pofta de viata crescuta
   – ma cunosc, pe mine insumi, mai bine si implicit reusesc sa-i cunosc mai bine si pe ceilalati
   – incredere sporita in relatiile cu ceilalti si de aici usurinta in comunicare.

   Tie cum ti-a schimbat viata sportul?

 3. Pingback: Cautam oameni mari!

 4. Pingback: Un risc asumat « alerg, deci exist

 5. si totusi exista si astfel de oameni in romania ! cred ca mai sint multi,de care nu stim !
  d.chiriac,de ce nu scrieti,voi ziaristii,mai mult despre astfel de oameni ? asa-i
  ca-s mai “cool” bombele despre vipuri si vipuste la care mi-e scirba sa ma gindesc si nici nu pot sa le scriu numele ?!

  ciprian,multa sanatate si putere de munca ! cei tari inving ! SUCCES !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger