Potrivit unei noi cercetări, băieţii s-au maturizat cu 2,5 luni mai devreme în fiecare decadă din anii 1700 încoace, ceea ce i-a făcut pe cercetători să afirme: a avea 18 ani astăzi e ca şi cum ai avea 22 de ani în 1800. Oamenii de ştiinţă cred că nutriţia mai bună şi acumularea unui strat mai mare de grăsime corporală ar sta în spatele maturizării timpurii.
Pentru a estima indirect declanşarea pubertăţii, demografii de la Institutul Max Planck din Germania au folosit date legate de mortalitate din Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi Italia din 1751 încoace. Cercetătorii au descoperit, de-a lungul culturilor, un punct de la sfârşitul adolescenţei masculine asociat cu o creştere rapidă a mortalităţii pe care l-au numit “curba accidentelor”. Acest punct se află în corelaţie cu momentul în care producţia de testosteron la bărbaţi este la vârf. Când au un nivel mai ridicat de testosteron, tinerii au tendinţa de a se angaja în manifestări riscante ale machismului şi ale nesăbuirii, sporindu-şi semnificativ rata mortalităţii.
Cercetătorii au mai observat că acest punct s-a instalat cu 2,5 luni mai repede în fiecare decadă din 1751 încoace. De exemplu, la mijlocul anilor 1700, băieţii dintr-un cor din Leipzig, Germania, ieşeau din ansamblul muzical în jurul vârstei de 18 ani, când li se schimba vocea. Acelaşi lucru se întâmpla în cazul băieţilor londonezi de secol XX la vârsta de 13 ani. Demografii germani au şi o posibilă explicaţie pentru acest fenomen: îmbunătăţirea nutriţiei şi scăderea incidenţei bolilor destresează organismul, alocând mai multe resurse maturizării sexuale, însă fenomenul ridică semne de îngrijorare privind dezvoltarea fizică a copiilor înainte ca creierul să asimileze acest proces.
Sursa: Livescience
Foto: Flickr/AfghanistanMatters