Ryoichi “Keroppy” Maeda este fotograf și jurnalist, iar în ultimii douăzeci de ani s-a documentat despre creșterea popularității în underground a modificării corporale extreme japoneze. De asemenea, el este și persoana care a adus în Japonia look-ul frunții bombate pe bază de injecție salină.
de Jamie Clifton (Vice România)
Bineînțeles, acum e foarte la modă. Spun asta, deși chiar dacă asta e exact o chestie la care te aștepți de la o țară a pălăriilor sul de hârtie derulabilă; dar se pare că modificarea corporală este încă un subiect tabu și jurnaliștii încearcă să-l atingă într-o asemenea manieră, astfel încât să nu-și pună în pericol cariera.
Am stat de vorba cu Ryoichi, să mă ajute să înțeleg de ce oamenii aleg să se injecteze cu fluide, astfel încât să-și schimbe înfățișarea temporar.
Vice: Hei, Ryoichi. Când ai intrat în scena modificării corporale japoneze?
Ryoichi “Keroppy” Maeda: Am început să fac reportaje despre asta în 1992, în timp ce lucram pentru Nyan 2 Club, care era o revista japoneză mică, focusată mai mult pe latura extremă a modificării corporale. Apoi, în 1995, m-am mutat la Burst, prima revistă care chiar informa cititorul japonez despre tatuaje, piercing și modificarea corporală, la o scară mai mare.
Ce fel de chestii își făceau oamenii pe vremea aia?
Păi, cu siguranță nu era nici pe departe atât de extrem ca în ziua de azi. Treburile mai extreme au început să se strecoare în țară cam odată cu internetul, prin ’96 sau ’97.
Deci era vorba doar de piercingul și tatuajele obișnuite pe care oamenii și le fac acum oriunde în lume?
Da, dar în Japonia aste era încă un tabu. Mi-am pus un pierce în sfârc în 1992 și am scris primul articol pentru publicul japonez despre piercing, apoi mi-am facut un tatuaj în L.A. în 1995 și am scris primul articol despre tatuaje. Deci totul a ajuns un pic mai târziu în Japonia decât în Vest .
Cum de era încă tabu? Am crezut că tatuajele sunt o chestie tradițional japoneză.
Sunt, dar este o mare diferență între tatuajele tradiționale japoneze și tauajele în stil vestic. La începutul anilor 90, aproape ca doar cei din mafia japoneză – Yakuza – își făceau tatuaje tradițional japoneze și dinspre Vest nu venea îndeajuns de mult[ informație despre tatuajul modern și despre piercing. Cum am mai spus, atunci când a apărut internetul, lumea a început să accepte din ce in ce mai mult stilul vestic și modific[rile corporale extreme au început să fie din ce in ce mai la modă.
Uau, deci lumea s-a băgat în treaba asta de îndată ce a aflat despre ea?
Da, exact.
Când au început să aibă succes infuziile saline?
Păi, eu am avut de fapt ocazia să îl întâlnesc pe Jerome, tipul care a inițiat infuziile saline la Modcon în 1999.
Modcon este un congres pe tema modificărilor corporale extreme care a ajuns în Japonia exact în anul acela, deci m-am dus să scriu despre el pentru Burst. Am ajuns să vorbesc cu Jerome, am păstrat legatura și până la urmă am ajuns să experimentez cu el injectarea salină în 2003 , apoi mi-a dat permisiunea s-o aduc și în Japonia; așa că, mi-am făcut o echipă în Tokyo care să facă injectările saline oamenilor. Asta se întâmplă cam de prin 2007.
Deci tu ești omul responsabil pentru răspândirea lor către mase. Cum decurge tot procesul?
E chiar simplu. Folosim soluție salina medicală și pe bază de infuzie, o introducem în frunte timp de două ore sau până când e gata.
Două ore! Cât ține?
Doar o noapte. Corpul o absoarbe în timp și până dimineața totul revine la normal. Ne place să fim monștrii peste noapte, ha ha.
Pielea nu începe să se lase?
Nu. Pielea le-a revenit la loc, exact la fel, tuturor celor pe care îi stiu, indiferent de câte ori.
Asta e bine de știut, cred. Își mai fac oamenii infuzii și în alte părți ale corpului?
Da sigur, poti să ți-o injectezi oriunde, pe cuvânt. De obicei doar în frunte, dar câteodată mai facem și infuzii în scrot.
O Doamne. Ai făcut vreodată asta?
Nu, nu eu. Eu mi-am f[cut doar în frunte, dar oamenii de la petrecerile mele au mai încercat și infuziile scrotale.
Când spui petreceri, te referi la cluburi mainstream sau la localuri pe care le închiriezi?
În mod normal mă refer la petereceri organizate de noi. Facem party-uri cu suspensii o dată la dou[ luni și petreceri saline cam de două ori pe an; dar oamenii își fac infuzii și apoi ies în cluburi sau merg la un fetish party și alte chestii de genul ăsta.
Traducere: Raluca Oana Radu
Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Vice Romania.
2 comentarii
ce bolnavi. si nu, nu sunt vreunu’ cu ochelari de cal.
Vad ca articolul e din 2011 dar eu n-am auzit de asa ceva pana acum. Au luat-o pe aratura rau de tot!