Cercetătorii susțin că pofta noastră de mâncare (mai exact, cât mâncăm), dorința de a face mișcare și starea de anxietate sunt influențate, de fapt, de microbii care trăiesc bine-mersi în burțile noastre. Bacteriile cu pricina au, astfel, legătură foarte mare cu fenomenul obezității și chiar cu schimbările comportamentale.
Testele de laborator pentru a determina rolul acestor bacterii s-au făcut pe șoricei, la care s-a observat chiar că aceste bacterii au un rol în dezvoltarea sclerozei multiple. Concluziile studiului au fost publicate în revista Nature. ”Testele de laborator pe șoareci ne-au arătat influența acestor bacterii asupra dorinței de a mânca. Și adevărul este că în corpul nostru se găsesc mai multe bacterii decât celule în creier, deci e posibil ca votul lor să conteze foarte mult când vine vorba de comanda de mâncare la restaurant”, a spus unul din autorii studiului, Rob Knight (Universitatea din Colorado).
Așadar, dacă bacteriile din burtă îi comandă creierului să mănânce mai mult, ar putea ele să aibă alte efecte asupra acestuia? Da, spun cercetătorii. În cadrul experimentelor, șoarecii fără bacterii în burtă au avut o mai mare dorință de a face mișcare, un nivel mai redus de stres și de anxietate decât cei cu nivel normal de bacterii. Efectele pe termen lung se extind la boli care nu par a fi legate, în mod normal, de sistemul digestiv, arată studiul – după cum s-a descoperit în cazul testelor pe șoareci, dezvoltare de scleroză multiplă (o afecțiune neurologică). Dar cum deocamdată un organism uman nu poate trăi fără aceste micro-organisme din interiorul său, problema se pune care anume dintre bacterii sunt cele responsabile cu lucrurile negative, cum ar fi apariția acestei boli neurologice, stările de anxietate sau modificările de comportament. Autorii studiului își continuă cercetarea în prezent tocmai pentru a găsi acest răspuns.
Sursa: Discovery News
Un comentariu
Pingback: Oameni + microbi = viață | TOTB.ro - Think Outside the Box