Bacteria care a cauzat Marea Ciumă trăiește și în prezent

1

Bacteria responsabilă pentru moartea unei treimi din populația europeană în perioada 1348 – 1353, perioadă cunoscută ca Marea Ciumă (Moartea Neagră), a supraviețuit ultimilor 600 de ani, chiar dacă a pierdut din ferocitate, spune un recent studiu realizat de o echipă mixtă germano – canadiană.

Până la acest studiu, oamenii de știință nu puteau afirma cu certitudine că bacteria Yersinia pestis, identificată în prezent ca și cauzatoare a ciumei, a fost responsabilă pentru cea mai mare epidemie de ciumă cunoscută vreodată de omenire. Dar eforturile de cercetare combinate ale specialiștilor de la universitățile din Tubingen (Germania) și McMaster (Canada) au dus la concluzia că Yersinia pestis a fost cauza marii ciume din secolul al XIV-lea.

Circumspecția cercetătorilor în a indica această bacterie drept sursa marii ciume venea din faptul că, în prezent, bacteria se răspândește mult mai încet și nu mai are caracterul mortal acut, irevocabil, precum în trecut (medicina modernă are mijloace de a combate orice potențial caz de ciumă). Însă, în urma acestui recent studiu, decodarea unui genom circular al bacteriei a explicat virulența acesteia și a confirmat cercetătorilor că Yersinia pestis a adus moartea neagră asupra Europei. Astfel, studiul confirmă supraviețuirea acestei bacterii în ultimii 600 de ani, chiar dacă efectele sale nu au mai fost niciodată atât de grave precum în secolul al XIV-lea.

 

Sursa și foto: ScienceDaily

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger