“Baby boom” pentru o specie de lebede ameninţată cu dispariţia

0

Specia de lebede Bewick, întâlnită în această perioadă în nord-vestul Europei, este de multă vreme în categoria celor ameninţate, dar anul acesta a adus un adevărat “baby boom” pentru aceste lebede, al căror număr a scăzut dramatic din 1990 încoace. Aproximativ 7.000 de lebede mai migrează în Marea Britanie în octombrie şi zboară înapoi în Rusia în martie.

 

Monitorizările din acest an au arătat, însă, că numărul lebedelor tinere care au venit din Rusia a crescut cu 17,6%, comparativ cu media anuală de 10% din ultimul deceniu. Ornitologii spun că este cel mai mare număr de lebede tinere din stol din 2001 încoace. Lebedele Bewick călătoresc 4.000 de kilometri distanţă de la căminul lor, tundra arctică a Rusiei, pentru a-şi petrece iarna în mediul mai cald al insulelor britanice şi în alte câteva părţi din nordul Europei (Olanda, Germania). Aceste lebede sunt cele mai mici din Europa şi au un semn distinctiv faţă de alte lebede (în afară de dimensiunea redusă): o pată de galben pe ciocurile negre.

Ce anume a cauzat explozia de pui din acest an rămâne încă un mister pentru specialişti; aceştia au mai multe teorii, vremea foarte caldă fiind una dintre ele, dar nu au date care să confirme niciuna dintre supoziţii, aşa că, deocamdată, nu pot decât să se bucure de faptul că o specie ameninţată cunoaşte momente de revigorare. Nici declinul rapid din ultimii 20 de ani nu este descifrat de specialişti; pericolele eterne şi cunoscute, pentru lebede, sunt vânătoarea şi otrăvirea cu plumb. Acestora li se adaugă structurile create de mâna omului, precum piloni, turbine sau linii de înaltă tensiune, care pot împiedica lebedele să facă diverse manevre în zbor şi le pot cauza accidentări ce duc la moarte.

 

Sursa, foto şi mai multe detaliiBBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger